piCture pOlish – Free

This post is also available in: English

pp_free

Na, az van, hogy éppen beteg vagyok már több, mint két hete és bár lassan úgy néz ki megmaradok, a bloggal nem sokat haladtam az elmúlt időszakban. Viszont eszembe jutott, hogy hát itt van nekünk a piCture pOlish Free és erről még nem is beszéltünk.

Egyrészt arról, hogy milyen szép a Free, másrészt arról, hogy milyen körülmények között került be a köztudatba. Nekem ugye azzal kezdődött a sztori, hogy Jules szólt, küldenek egy különleges körömlakkot. Meg is érkezett pár nappal később 1, azaz egy darab körömlakk, ami azért elég ritán fordul elő. Gondolom, mondanom sem kell, hogy amit megláttam, beleszerettem – a Free az egyik megvalósult körömlakk álmom, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Egy igazán multikróm teal, ami hol zöldnek, hol kéknek tűnik a körmökön, miközben állandó arany ragyogás árad belőle. És persze a csodaszép holo scatter pelyhek is ott vannak benne. *_* Két rétegben csodálatosan fed, a minősége egyszerűen tökéletes.

pp_free_2 pp_free_3

A szokásos összehasonlító képen a középső és a kisujjamon a Free látható, míg a mutatóujjamon a Story, a gyűrűsön pedig a Dragonfly.

pp_free_1

És most jöjjön egy kis agymenés:

A rajta lévő felirat miatt, miszerint “the best piCture pOlish is free” már eleve gyanús volt, hogy ezzel a lakkal valahogy máshogy lesznek a dolgok, de akkor még én is csak annyit tudtam, hogy valami különlegeset, valami szokatlant terveznek vele.

Aztán a launch környékén valahogy bealudtam és nem követtem az eseményeket, csak akkor eszméltem fel, mikor láttam, hogy többen is nehezményeznek valamit. Ez a valami pedig nem más volt, mint hogy a Free-t eredetileg csak úgy lehetett megszerezni, hogyha a PP oldaláról rendelt valaki minimum 99 ausztrál dollár értékben. Ezt aztán szerencsére megváltoztatták – többnyire vásárlói nyomásra -, így ma már bárki megrendelheti ITT, de hamarosan már több stockistnál is. Úgyhogy huhh, elhárult a krízis. :)

De erről eszembe jutott, amiről mostanában többször is beszéltünk, hogy egyre gyakrabban vannak ilyen “különleges” lakkok, amiket egyre nehezebb megszerezni, mert vagy valami feltételhez vannak kötve: vagy csak a márka főoldalán érhetőek el, vagy irreálisan magas lenne a szállítási költség egy-egy darabra vagy csak nagyon limitált ideig, limitált mennyiségben érhetőek el. És persze valahogy mindig ezek a lakkok tűnnek a legszebbnek.

És ez elég frusztráló tud lenni. Valamiért a márkák egyre inkább úgy érzik, hogy ilyen “limitált trükkökhöz” kell folyamodniuk, ha el akarnak adni valamit. Persze, értem én, egyre több indie márka van, egyre több kollekcióval – így egyrészt nehéz olyan lakkokat kitalálni, ami még nem volt, másrészt nehéz bármit is eladni, hiszen a vásárlói tábor nem nő a kínálattal arányosan. Aki pedig már egy ideje űzi a lakkgyűjtést, az meg már telítődött annyira, hogy csak az igazi különlegességekre akarjon lecsapni. És ezen a ponton hiszik azt valamiért a márkák, hogy szinte bármit megtennénk egy lakkért. És egy ideig sokunk szerintem kötött is magával egy-két nem könnyen igazolható alkut egy-két limitált lakk miatt. De ez sem mehet bármeddig. Amikor már lépten-nyomon abba ütközünk, hogy minden általunk igencsak vágyott darab így vagy úgy, de limitált, nehezen elérhető – na, az nem esik jól az embernek.

És értem én, hogy pont én beszélek, aki már bő 3-4 hete boldogan kenegeti a körmére a Free-t és aki a legtöbb ilyen szuperlimitált lakkot megkapja, de ez nem azt jelenti, hogy egyetértek ezzel a folyamattal. És persze azt sem mondom, hogy “monnyon le” minden lakkmárka, aki ilyet tesz, mert miért ne játszhatnának a körömlakk-szomjunkra, de ez a jelenség így most hirtelen túl sok lett és valahogy mindenhol csak ezt látom.

Szóval nem én fogom feltalálni a spanyol viaszt, nem tudom, mi lenne itt az optimális megoldás vásárlói és márka oldalról is – csak azt látom, hogy így egyre többen húzzuk egyre jobban a szánkat, ami hosszútávon nem biztos, hogy bárkinek is jó lesz.

Ti hogy látjátok, mi lenne az arany középút ebben a helyzetben? És vajon hogyan kellene ezt kommunikálnunk a márkák felé? Vagy egyáltalán kell-e?

Back to top|Share on Facebook|Share on Twitter|Share in e-mail
 • Arabella (Nailmail) - 2017-03-28 - 22:22

  Jobbulást! :)
  Nagyon szép ez a lakk, szívesen viselném, pedig nem tiszta zöld. :)

  A jelenségről: az üzleti hátterét abszolút megértem, amióta kicsit más szögből van rálátásom az indie lakkpiacra, teljesen más szemmel nézek minden ilyen lépésre. Iszonyatos harcok zajlanak a vevőkért, de ezt te biztosan jobban tudod nálam.

  Biztos, hogy ilyen értékesítési módszerekkel valamivel több bevételt lehet generálni, ugyanakkor vásárlói szemmel… nem-nem-nem. Amíg webshop exkluzív egy lakk, addig nekem nincs problémám, a nagyon limitált kollekciókkal már inkább, viszont még azoknak is meg tudom érteni az okát, azonban amikor ennyire átlátszóan a kosárérték növelése a cél, az egyszerűen nem szimpatikus.

  Szimpatikus lett volna az, ha mondjuk a Free kizárólag a PP oldaláról megvásárolható (végül is exkluzív lakkhoz nekik is lehet joguk), alapvetően teljes áron, de 99 dolláros rendelés esetén mondjuk 50% kedvezménnyel.

  Más: Nagyon hiányoztak a posztjaid, annyira, hogy múlt éjjel rengeteg bejegyzésedet visszaolvastam, és az éppen akkor hullámvölgyben lévő indie mániám ismét tombol. :)
  Talán az lenne a jó, ha a márkák a bloggerekben rejlő lehetőségeket vennék még inkább észre, és a hozzád hasonlóakat támogatnák még jobban.ReplyCancel

  • Moci - 2017-03-28 - 22:38

   Juj, de nagyon jól összefoglaltad! :)ReplyCancel

  • lakkomlakkom - 2017-03-29 - 11:10

   Köszönöm! Szerencsére már alakulok. :)
   Igen, én is megértem, hogy mindenféleképpen növelniük kell a bevételeiket és az ilyen limitált dolgok ebben segítenek, csak az indie márkákban pont az is szerettük, hogy nem úgy állnak a vásárlókhoz, mint a nagy márkák és ez most mintha megváltozna.
   A bloggerekhez való hozzáállás pedig épp mostanában vesz teljesen eltérő irányokat: egyes márkák épp rájönnek, hogy érdemes a bloggerekkel kölcsönös tisztelettel együtt működni, más márkák meg igyekeznek kisajtolni belőlü(n)k mindent – én az utóbbiaktól kezdtem el magam elhatárolni mostanában, nem elég, ha a blogger szereti ls tiszteli a márkát, a márka is szeresse és tisztelje a bloggert.ReplyCancel

 • Moci - 2017-03-28 - 22:37

  Már nagyon hiányoztál! :)
  Szóval én azt gondolom, nem lenne ezzel baj, ha nem a világ végéről kellene ezeket a lakkokat beszerezni. Főleg a Magyar Postán keresztül! Mondjuk a rendelési összeghatárral nem értek egyet, hagy döntsem már el én, hogy mennyit akarok költeni.
  Eléggé tetszik a lakk, egy kissé morcos lennék, ha nem vehetném meg! Igazából néha frusztráló, ha olyan lakkot mutatsz aminek nehézkesebb a beszerzése, persze azért szeretem a képeidet nézegetni.
  Ja, és jobbulást, gyógyulj meg! :)ReplyCancel

  • lakkomlakkom - 2017-03-29 - 11:34

   Köszönöm!! :)
   És igen, pont ez a másik oldala: én sem szeretek olyan lakkokat mutatni, amiről tudom, hogy nektek nehezen beszerezhető.
   Volt már arra is példa, hogy egy márka megkeresett, de nem szálított Magyarországra – na, annak aztán nagyon sok értelme lett volna, ha róluk írok. Így végül felvettek minket is a listára és mindenki jól járt. És pont ez a rugalmasság az, amiből látszik, hogy ez egy viszonylag apróbb, de összetartó közösség. És remélem, még sokáig az is lesz. :)ReplyCancel

 • Vivi - 2017-03-28 - 23:04

  Milyen érdekes hogy engem ez a smink cuccoknál ért utol, ott is ugyan ez van. Főleg nálunk alig lehet hozzájutni a hőn áhított palettákhoz.
  De olyan boldogság birtokolni egy egy limitált darabot. :)
  Szerencsére ez a lakkoknál nem ért el még engem. Maradjon is így :)
  Hiányoztak a szebbnél szebb macro fotók :*
  ViviReplyCancel

  • lakkomlakkom - 2017-03-29 - 11:35

   Na, a sminkcuccokról ne is beszéljünk, vérzik a szívem azokért a márkákért, amik itthon nem elérhetőek. Lakk szempontból tényleg sokkal szerencsésebbek vagyunk. :)
   Köszönöm szépen, nekem is ezek a nagyon közeli képek a kedvenceim. :)ReplyCancel

 • Audrey80 - 2017-03-29 - 07:23

  Jobbulást!!
  Szép ez a lakk, de már leszoktam drágább lakkoknál az azonnali rendelésről. Ha limitált, vegye meg más. Engem idegesít a direkt manipuláció, dolgoztam kereskedelemben is, azóta. Ahogy fogynak a bloggernek, pláne kicsi a kísértés, nem is vagyok képben az újdonságokkal. Évente párszor rendelek, ennyi elég nekem, régebben havi keretem volt, szóval javulok :)ReplyCancel

  • lakkomlakkom - 2017-03-29 - 11:37

   Köszönöm szépen! :)
   Szerintem te csinálod jól, nincs értelme futni a lakkok után. Én sajnos még nem tartok itt, bár már egyre gyakrabban le tudok mondani egy-egy darabról, mert egyszerűen nem éri meg az idegeskedés. :DReplyCancel

 • Millabell - 2017-03-29 - 09:06

  De jó hogy visszatértél! Még mindig izgatottan várom az új posztjaidat, szerintem ez sosem fog változni. :)
  Vásárlóként, ami a lakkokat illeti, én folyton emlékeztetem magam arra, hogy milyen szerencsés vagyok a 10 évvel ezelőtti önmagamhoz képest, amikor különlegességeket max. külföldről tudtam hozni, és aztán jött a Nailland, majd a Nailmail, és kitárult a világ. Nekem – megmondom őszintén – ennyi elég. Külföldi webshopok-ból nem is rendelek, mert minek? Itthon is annyi minden van, hogy sosem lesz vége a kívánságlistámnak. Amúgy sem vagyok harácsolós típus, így is sokszor a bőség zavarával küzdök (khm…ILNP kollekciók), és igen, van egy havi keretem is lakkokra, megbeszéltem magammal hogy ez is több mint elég (több mint amit egy átlagember megengedne magának), és én így elégedett vagyok.
  Arról nem is beszélve, hogy azt figyeltem meg, hogy néhány limitált, vagy store-exclusive szín később bekerül valamelyik tavaszi/nyári/téli/őszi/karácsonyi/húsvéti/ stb. kollekcióba, vagy megjelenik más márkánál ugyanaz a szín, csak ki kell várni (
  lásd IÉUV Cabernet Sauvignon).
  Vásárlóként jobban örülnék, ha a gyártók jobban odafigyelnének arra, hogy a termékeik olyan bloggerekhez kerüljenek, akik tényleg színhű képeket és őszinte véleményt alkotnak, mert ezen a téren van mit fejlődni.
  Ja, és a Free gyönyörű. Ha lesz a Nailland-nél, tuti megveszem. :)ReplyCancel

  • lakkomlakkom - 2017-03-29 - 11:57

   Köszönöm szépen, nekem is nagyon hiányzott a blogolás. :)
   Teljesen egyetértek veled, hogy igazából szerencsések vagyunk. Ha nem lenne a Nailland meg a Nailmail, akkor nagyon nehezen tudnánk csak beszerezni a szebbnél szebb lakkokat.
   Én magamon persze azt veszem észre, hogy ma már csak az igazán extra lakkok keltik fel a figyelmemet, azok meg általában a legkacifántosabb körülmények között szerezhetőek csak be – de ez az én bajom. :D
   A márkák és a bloggerek kapcsolata mostanában sok szempontból fura, kíváncsi leszek, hogy mi lesz 1-2 év múlva, egyelőre fogalmam sincs, mire számíthatunk.
   Lesz szerencsére a Nailland-nél is a Free, úgyhogy hajrá! :)ReplyCancel

 • Pandi - 2017-03-29 - 09:46

  De jó, hogy újra itt vagy!
  Ez a lakk gyönyörű, de nem az én színvilágom. Más: az tisztán pszichológia, vagy “ősemberi gyűjtögető-vadász ösztön”, hogy ha tudom, hogy valami csak rövid ideig lesz, akkor szinte érzem, hogy nem tudok élni nélküle és ” Úristen lemaradok!” és már landol is a kosárban, nyomódik a rendelés gomb. :) Ösztön lények vagyunk, hiába is áltatjuk magunkat a gondolkodás illúziójával :D.
  Ja és ha tényleg Debrecenbe költöznél, megmutatom neked a legtutibb helyeket!!!!! :)ReplyCancel

  • lakkomlakkom - 2017-03-29 - 12:00

   Köszönöm szépen! :)
   Igen, sajnos a “limitált” felirat sokszor felülírja a gondolkodás funkciót. :D:D
   Jaj, nagyon tetszett Debrecen: tele van élettel és mozgalmas, de sokkal élhetőbbnek tűnik, mint Budapest belvárosa. Nem tervezzük, hogy elköltöznénk innen, de biztos, hogy gyakrabban fogunk arrafelé járni. :)ReplyCancel

 • Orsi - 2017-03-29 - 11:52

  Juhúúúú, végre újra itt!:) Minden nap nézem az oldalad, hátha van valami új post.:D

  A store exclusive lakkokkal nekem sincs bajom, bár néha azért fáj a szívem, ha pont olyan webshopról van szó, ahonnan nagyon drága a szállítás.:) De a limitáltakkal már nem annyira vagyok kibékülve, bár tény, hogy van egy kattanásom, ha valamire rá van írva, hogy limitált, máris jobban tetszik.:) De már próbálom visszafogni magam.

  Viszont nagyon nem tetszik egyes márkáknál, hogy valamit limitáltként adnak el, óriási hype-ot csinálnak köré, majd 1 év múlva megint visszahozzák (lásd Cirque – Halcyon) és valószínűleg megint vissza fog jönni.

  Szintén nem szimpi, ha úgy limitálják, hogy tényleg megszerezhetetlen legyen, mint most az ILNP-nél a Magician, hogy már a stockistoknak is keveset küldenek és pillanatok alatt elfogy.

  A mostani PP helyzettel kapcsolatban pedig úgy gondolom, hogy bár a PP nagy kedvencem az indie lakkok közül és az első lakkjaim is tőlük vannak, de ez a húzás nagyon furcsa volt. Magyarázkodhatnak, hogy valami különlegeset akartak adni a rajongóknak, na de 99 dollárért, ugyanmár… Szerintem arra ment ki az egész, hogy legyen hirtelen egy nagy hype a lakk miatt, majd amikor már minden rajongó rákattant és felháborodott és erről beszél, akkor hirtelen teljesen megváltoztatják a koncepciót és mindenkinek elérhető a lakk. Szerintem ez egy jó marketingfogás volt és nem a rajongók kérésére történt, hanem ez volt a cél. Na persze lehet, hogy tévedek és nem így van, de az tuti, hogy ez marketingnek is kiváló volt.:)

  Inkább készítsen a PP továbbra is ilyen gyönyörű lakkokat és legyen mindenkinek elérhető!:)ReplyCancel

  • lakkomlakkom - 2017-03-29 - 12:11

   Köszönöm szépen! :) Nekem is nagyon hiányzott az egész blogolás mindennel együtt, jó végre újra itt lenni. :)
   A store exclusive lakkoknál nekem is a shipping fáj a legjobban, főleg az olyan webshopok esetében, ahonnan valamiért irreálisan magas szállítási költséggel lehet csak rendelni.
   A kis darabszámú launchok engem is kikészítenek, Enchanted Polish-t is kb. 2x rendeltem a gép előtt remegve, elég is volt. :D
   A PP amúgy szerintem nem ekkora marketing guru. :D Legalábbis az elmúlt évek nem azt mutatják, hogy ilyen cselesek lennének. Az, hogy ezzel elszámolták magukat egy kicsit, sokkal inkább a “profiljukba” illik. :D De én ezért csak szeretni tudom őket, Jules olyan cuki, sajnos én már nem vagyok jó alap elfogulatlan véleményt formálni. :D
   De – ahogy írtad is – amíg ilyen lakkokat készítenek, addig a PP nálam is verhetetlen. :)ReplyCancel

   • Orsi - 2017-03-29 - 12:49

    Hm, hát lehet. De én szeretek összeesküvés-elméleteket gyártani.:D De az tény, hogy ezzel sikerült nagy felhajtást csinálniuk a lakk köré.:) Azért már várom, hogy hozzánk is megérkezzen és megleshessem élőben.:)ReplyCancel

    • lakkomlakkom - 2017-04-10 - 13:37

     Szerintem nagyon fog tetszeni, mert tényleg különleges. Én már vagy 4x felkentem és még mindig rá vágyom, ja és persze napról-napra jobban tetszik. *_*ReplyCancel

 • Anikó - 2017-03-29 - 12:44

  Mielőbbi jobbulást,jó hogy visszatértél!
  Micsoda szíííííííín. Keeeeeelllllll*.* *.*
  Ne haragudj nem hagy nyugodni a világítós lakk amit a Tweeteren írtál,az melyik?? Én is akarok világííítaniiii. (jó a körmeim:D:D)
  Köszönöm:):)ReplyCancel

 • Erina - 2017-03-29 - 19:18

  Szia Edina!
  Örülök, hogy visszatértél, mielőbbi teljes gyógyulást! :)
  Szerintem igazad van és bizony szükséges ezt kommunikálnunk a márkák felé. Jópár márkával nagyon elröppent a csillámpóni! Még a limitáltságot bizonyos kereteken belül megértem. Például amikor néhány hónapig bárki számára elérhető a lakk, de előre jelzik, hogy nem végtelen a készlet, az oké. Ha viszont nagy hype-ot csapnak valami körül, aztán küldenek a stockistoknak 3 db-ot és kész, az átverés. Amikor pedig nyilvánvalóan direktben próbálnak pumpolni, azt nagyon nem szeretem! Ha emlékszel, legutoljára a CBL pelyhes lakkjánál, (amihez az egyész, többségében nem nagy durranás kollekciót kellett volna megvásárolni) mondtam, hogy na jó, viszlát sohanapján! És tényleg nem vettem tőlük több lakkot, csak azután, miután elérhetővé tették önmagában is.
  A trükközés és manipulálás egy pont után kontraproduktívvá válik. Az őszinteség, korrektség, a vásárlók tisztelete és megbecsülése talán nem generál hirtelen hatalmas bevételt, de hosszú távon kifizetődő. A vevő ott költ szívesen, ahol kölcsönös tiszteletre és megbecsülésre számíthat. Én úgy látom, hogy a márkák mostanában ész nélkül vásárló, sikítozva hypeoló rajongótábort szeretnének maguk köré. Rossz hírem van, ehhez rocksztárnak kellett volna menni! Ugyanis, a rajongásra hajlamos tinilányoknak nincs keretük tonnaszámra indie lakkokat vásárolni. :/ A felnőtt hölgyek, akik a fizetőképes keresletet jelentik ezen a piacon, pedig már rég nem a sikítozva rajongó korszakukat élik és igencsak elhúzzák a szájukat, ha egy márka hülyére akarja venni őket. Na és mi van, ha a vevő elhúzza a száját? Az van, hogy máshol költi el a pénzét. Konkurrencia van dögivel, nem kell félni, hogy lakkok nélkül maradunk. Már a másodlagos piac is akkora, hogy szinte értelmetlen újonnan lakkot venni, mert néhány hét után másodkézből is esélyesen hozzájut az ember a kívánt darabhoz (igen, még limitáltakat is ki lehet fogni, bár azoknál azért kisebb az esély rá). Eljött az ideje a meglévő vásárlók (és természetesen a bloggerek) valódi, őszinte megbecsülésének – ezt kellene a márkáknak megérteniük.ReplyCancel

  • lakkomlakkom - 2017-04-10 - 13:43

   Köszönöm szépen! :)
   Igen, emlékszem, hogy amiatt nagyon mérges voltál és teljesen jogosnak is éreztem.
   Én is nagyon fontosnak tartom a korrektséget a márkák és a stockistok részéről, azt pedig utálom, ha hülyének néznek. Mivel én javíthatatlanul jóhiszemű vagyok, remélem, csak arról van szó, hogy egyszerűen nem gondolnak bele, hogy vásárlói oldalról milyen érzés lehet egy-egy ilyen ötletük.
   Most már amúgy engem is érdekelne a demográfiai eloszlása az indie márkák vásárlóinak, mert én sem hinném, hogy a gimis lányok lennének a célcsoport – még külföldön sem. Ha pedig felnőttek a vásárlók, akkor meg adjuk már meg egymásnak a kölcsönös tiszteletet.
   Ebből a szempontból már én is két csoportba osztom magamban a márkákat és ennek megfelelő az én hozzáállásom is.ReplyCancel

E-mail címed nem fog megjelenni. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező. *

*

*