5+1 Érdekesség a Szőlőről

1. Fürtös vitaminbomba

A szőlő rendkívül gazdag vitaminokban, jelentős mennyiségben tartalmaz E-, B1- és B5-vitamint, C-vitamin-tartalma viszont alacsony. Tömegének 70 százaléka víz, emellett tíz dekánként 0,6-0,9 g fehérje, 0,5 g zsír, 18 g szőlőcukor, 0,5 g szerves só, 5,5 rost van benne. Káliumtartalmának köszönhetően kiváló vízhajtó, felgyorsítja az anyagcseretermékek kiürülését a szervezetből a veséken át, így segít a vese- és epekövek képződésének megelőzésében és csökkenti a premenstruációs tüneteket is.

2. A lábadozó betegek csodaszere

Ebben a gyümölcsben többfajta polifenol (növényi antioxidáns) található, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló képességét. Ha napokig csak szőlőt és gabonaféléket fogyasztunk, akkor is hozzájuthatunk gyakorlatilag az összes szükséges tápanyaghoz. Magas rost- és víztartalma miatt fogyókúrához is kiváló.

3. A vörös antioxidáns

A vörös és fekete szőlő gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban, melyek védelmet nyújtanak a tumoros betegségekkel, az érelmeszesedéssel és a szívkoszorúér-problémákkal szemben. Jó hír, hogy kutatások is bizonyítják, ezek a szőlőfajták a borkészítés során sem veszítenek jelentősen jótékony hatásukból.

4. A magok kincse

A vörös szőlő magjából készült kivonat antioxidáns hatása jelentősen meghaladja a hagyományosan erre a célra alkalmazott E- és C-vitaminokét. Rendszeresen alkalmazva javítja az erek állapotát, csökkenti a szívinfarktus és a szélütés veszélyeit, erősíti a hajszálereket és fokozza a vérnyomást.

5. Van, akinek nem ajánlott

Bár a szőlő összességében nagyon egészséges, mégis vannak betegségek, illetve egészségi állapotok, melyek esetén fogyasztása nem, vagy csak kismértékben ajánlott. Ilyen például a TBC, az asztma, a tüdőgyulladás, a cukorbetegség és a bélhurut. Parlagfű-allergia esetén a keresztallergia lehetősége miatt nem ajánlott, illetve a szoptatós anyáknak is azt javasolják, inkább kerüljék a fogyasztását, mert a babáknál puffadást, hasfájást okozhat.

+1 A szép bőr titka

A szőlő nem csak belülről, de a bőrünkön is képes méregteleníteni a szervezetünket. A szőlőleves fürdő élénkít és méregtelenít, fürdés után pedig a bőrbe masszírozott borecettel javíthatunk a vérkeringésünkön. A fürdőhöz 10-15 szőlőlevelet forrázunk le, majd ezt a főzetet adjuk a fürdővízhez.

Forrás: Tudtad?com érdekességek