A bálacsomagoló nagyban megkönnyíti a munkát

Noha a skandináv országokban már a múlt század második felében elterjedtek a frissen vágott szálas takarmány becsomagolását végző gépek, hazánkban csak utóbbi időszakban váltak ezek népszerűvé. Ennek egyszerű oka van, mégpedig az időjárás. A párás, csapadékos körülmények gyorsan állapotromláshoz vezetnek, ezért az északi területeken erre gyors megoldást kellett találni.

A bálacsomagoló gép pedig kitűnő választ jelentett erre a dilemmára. Raktározásnál a legfőbb cél, hogy a szálastakarmány megfelelő nedvességtartalommal rendelkezzen. Ennek aránya nagyjából 70 százalék, ám a túlságosan magas érték mellett a kiszáradás is komoly problémákhoz vezethet. A bálacsomagoló a fóliázással megakadályozza, hogy a tárolás során ez az érték jelentősen megváltozzon, így hosszú távon is optimális felhasználhatóságot biztosít. A gép használatával tehát rengeteg időt, energiát és bosszúságot spórolhatunk meg, ám mielőtt kiválasztanánk a megfelelő modellt, bizonyos szempontok vizsgálatára mindenképpen szükség van. Ezt a fázist mindenképpen célszerű egy tapasztalt szakember tanácsadásával elvégezni.

Egyáltalán nem mindegy ugyanis a bálacsomagoló típusa, kivitele. Léteznek olyan modellek, amelyek önállóan képesek az egész folyamat elvégzésére, ám a kínálatban találkozhatunk olyan megoldással is, ami egybeépítve vásárolható meg a bálázóval. Utóbbi nagy előnye, hogy itt egyetlen munkamenet történik, ám ez bizonyos esetekben nem túl optimális. Ezt a kérdést a rendelkezésre álló géppark és a pontos igényeink alapján lehet eldönteni. Szintén kardinális kérdés a bálacsomagoló kapacitása és teljesítménye. Ez ugyanis nagyban behatárolja mekkora mennyiségű takarmány kezelésére alkalmas a gép, illetve gyakorta az sem mindegy, maga a bálázási folyamat mennyi időt vesz igénybe.