A Black Friday Magyarországon!

A fekete péntek az Egyesült Államokban a hálaadás napját követő péntek informális neve, amelyet november negyedik csütörtökén ünnepelnek. A hálaadás másnapját az Egyesült Államok karácsonyi vásárlási szezonjának kezdetének tekintik 1952 óta, bár a „fekete péntek” kifejezés csak az utóbbi évtizedekben vált széles körben elterjedté.

A Black Friday Magyarországon szintén november végén esedékes, amikor is a legtöbb üzlet 50-70%-os kedvezményeket kínál. Weboldalunkon, a black.friday.hu-n megtalálhatja azon üzletek listáját, amelyek hazánkban kedvezményekkel várnak majd mindenkit Black Friday idején. A fekete péntek 2005 óta rendszeresen az év legforgalmasabb vásárlási napja az Egyesült Államokban. A Hálaadás utáni bevásárlásra alkalmazott fekete péntek kifejezés legkorábbi bizonyítéka arra utal, hogy a kifejezés Philadelphiából származott, ahol a hálaadás másnapján bekövetkező nehéz és zavaró gyalogos és járműforgalom leírására használták.

Ez a felhasználás legalább 1961-ra nyúlik vissza. Több mint húsz évvel később, amikor a kifejezés elterjedtebbé vált, egy népszerű magyarázat az lett, hogy ez a nap jelentette azt a pillanatot, amikor a kiskereskedők nyereséget kezdenek elérni, és így „piros” pozícióból átállnak „feketébe”. A vásárlók között fekete pénteken gyakran erőszakról számoltak be. 2006 óta 12 halálesetet és 117 sérülést jelentettek az Egyesült Államokban. Gyakran előfordul, hogy a leendő vásárlók a Hálaadás ünnepén táboroznak, hogy igyekezzenek helyet biztosítani maguknak a sorban és ezáltal nagyobb esélyük van a kívánt tárgyak megszerzésére. Weboldalunkon, a black.friday.hu-n megtekintheti, hogy milyen akciókkal készül majd az az About You, a H&M, az Ikea, a Tesco, a Libri, vagy éppen a Media Markt.