A burkolási segéd feladatai

Az otthonunkban zajló lakásfelújításhoz, vagy technikai eszközök megjavításához szakembert hívunk. Ő az a személy, akire rábízhatjuk nyugodtan a munkát, hisz jártas azon a téren, amibe a szaktudását kértük. Tapasztalatokkal rendelkezik, amit évek sora alatt gyűjtött össze. Nagyon hasznos munkát végez, amiért hálásak lehetünk neki, hisz bármikor igénybe vehetjük szolgálatait. Vannak azonban olyan jellegű munkák, ahová nem elég egy ember. Egy lakás burkolásánál szükség van egy segédre. Ilyenkor jön szóba a burkolási segéd.

A burkolási segéd feladata első látásra egyszerűnek tűnik, de valójában ő végzi a munkafolyamat teherhordó részét. Amíg a mester felméri a terepet, méreget, és mindent alaposan kiszámol, addig a burkolási segéd, kéz alá hordja a szükséges szárszámokat. Feladatkörébe tartozik még, hogy az adott helyszínre vigye a csempéket, a ragasztókat, különböző edényeket, amiben összekeveri a habarcsokat. Nagyobb épületek, vagy sürgős munka esetében már burkolási segédekre van szükség. Több ember munkája ugyanis hamarabb elkészül, pontosabb, precízebb lesz, hisz nem egy ember kíséri figyelemmel a munkafolyamatot. A segéd munkája ugyanolyan hasznos, mint egy mesteremberé. A szakmában jártas ember tanulta szakmáját, ezért ő a szükséges anyagok minőségét és mennyiségét állapítja meg. A vele dolgozó személy fizikailag nagyobb megterhelésben részesül. Együttes munkájuk adja azonban a várva várt eredményt, így mindkettőjük érdeme az elért siker.

Több eset, példa volt már arra, hogy a burkolási segédből mester lett.  Talán az ő tanulási folyamata értékesebb abból a szempontból, hogy előbb rengeteg tapasztalatot gyűjt, és ezután végez el egy szakmunkásképző iskolát. Bármilyen szerepkörben legyen is egy-egy személy, a jó végzett munkának mindig meg kell, legyen a jutalma, és a munkáltató személy dicsérő, elismerő szavai sem hiányozhatnak.