A cPanel számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik

Az ezredforduló környékén és az azt megelőző években még többnyire kizárólag szakembereknek volt szüksége webtárhely megoldásokra, hiszen sem a fejlesztés, sem a honlapok üzemeltetése nem volt ennyire elterjedt. Az azóta eltelt időben azonban a technológia elterjedt és tömegeket érint, így aztán égető szükség volt egy felhasználóbarát kezelőfelület kialakítására.

Ilyenből pedig több is akad, ám kétségkívül a cPanel az egyik legnépszerűbb mind közül, ennek pedig jól körül határolható okai vannak. Egyfelől maga a rendszer is nagy múltra tekint vissza, hiszen az első verziót még 1996-ban adták ki, ekkoriban pedig alig akadt konkurenciája. Nagyon sokat nyomott a latban az is, hogy az elmúlt negyed században a folyamatos fejlesztéseknek hála a cPanel kinőtte gyermekbetegségeit, így ma már elvétve sem találkozhatunk hibákkal, vagy kényelmetlenségekkel használata során. A vezérlő felület kialakítását úgy alkották meg, hogy a teljesen kezdők is villámgyorsan kiismerhetik rajta magukat, ellenben a segítségével a profi szakemberek is villámgyorsan elvégezhetik akár a legbonyolultabb feladatokat is.

Ennek tükrében tehát a legkevésbé sem meglepő, hogy a legtöbb szolgáltató hatalmas cPanel választék érhető el. Kellő tapasztalat birtokában így nem lesz nehéz dolgunk megtalálni a legoptimálisabb csomagot, ám ha épp csak ismerkedünk a webtárhelyek világával, akkor sem kell kétségbeesnünk. Tudniillik igényeink ismeretében már minimális szakmai tanácsadással is meghatározható, pontosan milyen szolgáltatásra is van szükségünk, onnantól kezdve pedig elég egy rövid összefoglalót áttanulmányozni és máris átlátjuk majd a cPanel működésének legfontosabb részeit. A rendszer ráadásul nem csak a honlapok, vagy épp a domainek kezelését egyszerűsíti le, de a fájlkezelés is roppant felhasználóbarát módon került kialakításra, ez pedig a cPanel egyik legnagyobb előnyének tekinthető.