A csipkebogyó jótékony hatásai

A többség már általános iskolában megtanulja ennek a csodaszernek a nevét és jótékony hatásait, olyannyira, hogy a természetben járva is felismeri a vadrózsa piros áltermését, a csipkebogyót. Felnőttkorban azonban, főleg a betegségek idején sokan elfeledkeznek a jótékony hatású csipkebogyóról és sokkal inkább a gyógyszerekhez kapnak.

A csipkebogyó vagy vadrózsa, 1 – 3 m magas tüskés cserje. A növény elsősorban Európában honos, azonban világszerte hódít, a növény széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően. A csipkebogyó nem a modern tudomány által feltalált csodaszer, hisz jótékony hatásait már az ókori népek is felfedezték. Ők leginkább a sorvadásos betegségek kezelésére használták. Ugyanakkor már a Bibliában is tettek említést a növényről. Így hát nem csoda, hogy a nagyszüleink is előszeretettel használták különféle nyavalyák gyógyítására, tünetek enyhítésére. A nagymamák ráadásul roppant kreatív felhasználási módokat találtak ki. Valószínűleg sokan kóstoltak gyermekkorukban ízletes csipkebogyó szörpöt a nagyinál tett látogatás során. Azzal azonban valószínűleg nem voltak tisztában, micsoda C – vitamin bombát vittek be a szervezetükbe.

Ugyanakkor drága gyógyszerek helyett más betegségek gyógyítására is van csipkebogyóból készült alternatíva. A csipkebogyóból készült por hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmakat, arról nem is beszélve, hogy ez egy természetes gyógymód, így aki ódzkodik a kemikáliáktól, annak nagyszerű alternatíva lehet. A téli megfázós időszakban sem kell a gyógyszertárba rohanni, hisz, ha a betegség már túlmutat egyszerű náthán és már arcüreggyulladássá fajul, érdemes újra a csipkebogyó után nyúlni, hisz a belőle készült tea nagyszerű gyógymód, magas C – vitamin tartalmának köszönhetően. Arcüreggyulladás esetén a diólevél tea is igazi csodaszer lehet. Bár nem egyszerű az elkészítési folyamat, ugyanakkor a végeredmény minden fáradtságot megér, ha elkészül az ízletes csipkebogyó lekvár. A csipkebogyó, bár ismert csodálatos gyógyhatásairól, kozmetikumnak sem utolsó. A belőle készült olaj ugyanis tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és esszenciális zsírsavakkal, melyek halványítják a sötét foltokat, enyhítik a finom ráncokat, forradásokat, ezenkívül hidratálják a száraz, viszkető bőrt. Nem csoda, hogy számos híresség is előszeretettel használja.