A fekete berkenye jótékony hatásai a szervezetre

A fekete berkenye Kanadából és az Amerikai Egyesült Államokból származik. Különleges, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait hamar felfedezték és az 1970-es évektől kezdve Németországban is nagy területeket ültettek be vele.

Berkenye, pontosabban a fekete berkenye nyersen nem igazán fogyasztható, mivel íze nem túl kellemes, kissé fanyar. Az angol nyelvterületeken éppen ezért chokeberry-nek vagyis fojtogató bogyónak hívják. Bár nyersen az emberek számára nem túl ízletes, azonban a madarak előszeretettel fogyasztják, mivel ők nem érzik fanyar ízét. Ennek ellenére érdemes fogyasztani, akár lé formában is, hiszen a berkenye tele van vitaminokkal, például magas P-vitamin tartalommal rendelkezik, valamint zsírban oldódó K-, A- és E-vitamin található benne és vízben oldódó B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, H- és C-vitamin található benne, tehát összességében egy vitamin bombáról van szó. Amellett, hogy tele van vitaminokkal, számtalan betegségre jelenthet gyógyírt. Így nem csoda, hogy az orosz népgyógyászatban számos problémára ható csodaszerként alkalmazták.

A fekete berkenye gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így fogyasztása által hatékonyan csökkenthető a gyakori vizelési ingerhez társuló gyulladás. Ezenkívül a fekete berkenye fokozza a szervezet ellenálló képességét a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Éppen ezért a téli időszakban hatékony ellenszert jelent az influenza és a megfázás ellen. A fekete berkenyében található béta-karotin hatékony védelmet jelent a szem számára., továbbá a benne található antioxidánsok védelmet jelentenek a gyomor számára. A fekete berkenye a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti, köszönhetően a fentebb már említett gyulladáscsökkentő hatásának.