A fenntartható urbanizáció szükségessége

A civilizációk és az emberi faj fennmaradásának a jelentősége múlhat a fenntartható urbanizáción. Ezért is fontos kiemelni ennek szükségességét és ezen belül érdemes a fenntartható városfejlesztésre összpontosítani.

Az urbanizáció egy olyan folyamat, ahol a települések, városok fejlődése, sűrűsödése és növekedése figyelhetők meg. Napjaink modern és digitális technológiájának köszönhetően ez egyre gyorsabban történik meg főleg a fejlett nagyvárosokra jellemzően. A globális felmelegedés egyik előidézője az urbanizáció, ezért fontos hogy a fenntartható urbanizációra odafigyeljünk. A kihívások egyre nagyobbak hiszen az urbanizációt úgy kell fenntartani, hogy a fenntartható városfejlesztés minden szempontnak megfeleljen. A fenntartható városfejlesztés számtalan akadályba ütközhet, így a városfejlesztés a tudatos és tervszerű tevékenység eredményeként képzelhető csak el. Ehhez pedig egyértelműen szükség van a színvonalas tervezésre és a megfelelő tervekre is. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a megfelelő urbanizációhoz nélkülözhetetlenek a finanszírozási, jogi, és pénzügyi eszközök is.

A spontán urbanizáció kedvezőtlen folyamatai komoly hatással lehetnek az energiapazarlásra is, amely megelőzhető a már fent is említett fenntartható urbanizációval és a tervezéssel. A fenntartható urbanizáció szükségessége egyértelmű, viszont sokan nincsenek tisztában ezzel a ténnyel és hogy milyen előnyökkel járhat ez a folyamat. Azonban, hogy ez a folyamat sikeres legyen, hosszú távon a belső városrészek  jelentős mértékű átalakítására lenne szükség. Nem késő a tudatos és fenntartható urbanizáció érdekében cselekedni. A részeredmények is kiemelkedően pozitív hatással lehetnek az energiapazarlásra és a globális felmelegedésre.