A gázolajszűrő jellemzői

Régebben is használtak üzemanyagszűrők, ám azok sokkal egyszerűbb technológiával voltak előállítva. Ugyanis a legtöbb jármű egy egyszerű csavaros technikával voltak ellátva. Ez a technika nagyon jól működött annak ellenére, hogy semmilyen okos technológiával nem volt felszerelve.

Gázolajszűrő járul hozzá ahhoz, hogy a járművünk sokáig üzemképes maradjon és a legdrágább alkatrészek is sérülésmentesek maradjanak a különböző szennyeződésektől. Ugyanis a gázolajszűröknek a legfőbb feladatuk az, hogy kiszűrjék az idegen részecskéket, amelyek károsíthatják az üzemanyag befecskendező rendszert és még sok más drága alkatrészt. Amennyiben a járművünkben egy sérült vagy koszos üzemanyag szűrő található meg, akkor az nagyban gyengítheti a gépjármű teljesítményét. Mindezek mellett még az üzemanyag fogyasztásra is nagymértékben megnövekedhet, illetve a legsúlyosabb következményként még a motor is leállhat. Ma már szinte minden gyártó arra törekszik, hogy egyre jobban megóvják az emberiséget körbevevő környezetet és olyan járműveket állítsanak elő, melyek kevesebb káros anyagot bocsájtanak ki a használatukkor.

Tulajdonképpen ennek a következménye az is, hogy a diesel motorokra évről-évre nagyon komoly szabványokat állítanak elő, melyek betartására kötelezik őket. Ennek a következménye az EURO6 szabvány megalkotása is. A gázolajszűrők több feltételnek is megkell, hogy feleljenek mielőtt piacra kerülnek, ilyen pl. 2 mikronos szűrési feltétel, világon bárhol használhatóak legyen és megfeleljenek, biodízelben megtalálható mikroorganizmusokkal szembeni ellenálló képesség, minél kisebb környezeti terhelés stb. Minden további bővebb  információ megtalálható az evoauto.hu oldalára kattintva.