A gluténérzékenység, avagy a lisztérzékenység

A lisztérzékenység az egyik leggyakoribb formája a különféle táplálékérzékenységnek, így sajnos egyre többen szenvednek benne hazánkban is. A gluténérzékenység egy öröklött betegség, ami a leggyakoribb a gyermekek körében és főként a nők körében, hiszen a betegek 70% nő. A lisztérzékenység a búzában, árpában, rozsban és a zabban található fehérjére, a gluténra kialakult örökletes betegség, ami egy egész életen át tart és ami teljesen nem is kezelhető, csak enyhíthető a speciális diétának köszönhetően.Ezeknek az embereknek folyamatosan figyelniük kell arra, hogy mit és hol esznek, nem falatozhatnak mindenütt, ahol kedvük támad.

A lisztérzékenység megannyi olyan tünettel jár, ami alapján már korán még felismerhető. Gyermekkorban a legfőbb tünetek a súlygyarapodási- növekedési zavar, krónikus hasmenés, haspuffadás, hasi fájdalom, emésztetlen-, tömeges-, zsírfényű széklet, vashiányos vérszegénység és a fogzománc-fejlődési zavar. Amíg a felnőttkorban nincs egyetlen típusos megjelenési formája sem. Számos tünet másodlagosan, a tápanyagok felszívódási zavarából adódó hiányállapot következményeként jelentkezik a lisztérzékeny betegek esetében. Az egyértelmű táplálkozási tünetek, mint például a hasmenés, hasi kellemetlen érzés, haspuffadás viszont segítik a megfelelő diagnózis felállítását, azaz általunk időben felfedezhető a betegség.

A lisztérzékenység egyetlen kezelési formája a glutént tartalmazó ételek teljes kiirtása az étrendből. Nem csak az alapanyagoknak kell lisztmentesnek lenniük, hanem a végterméknek is, hiszen előfordulhat, hogy az előállítás során szennyeződhet az étel, ami viszont súlyos mellékhatásokkal járhat. Éttermünk garantáltan ellenőrzött ételeket biztosít a megrendelők számára, így ha mellettünk dönt, tőlünk rendel, akkor biztos lehet benne, hogy nem lesz gondja a lisztérzékenységével!

Forrás: Lisztérzékenység – az egyik legkellemetlenebb ételallergia