A HPV szűrés fontossága mindkét nem számára

HPV szűrésnek a tünetmentes páciensek HPV szűrését nevezzük. Abban az esetben, ha a HPV betegségben szenvedő beteg mintájából kérünk HPV tesztet, az a HPV diagnosztika. A HPV szűrés nagyon fontos, mivel a méhnyakrák kockázatát sokkal pontosabban és korábban jelzi, mint önmagában a citológiai vizsgálat.

Nem csak nőknek: HPV szűrés – Bizonyos országokban már évekkel ezelőtt felváltotta a sejtkenet alapú vizsgálat, azonban hazánkban a hivatalos rákszűrési protokollba még nem került bele a HPV alapú szűrés. A szakmai érvek viszont amellett állnak ki, hogy a HPV szűrésnek a korszerű méhnyakrák szűrésnek a részét kellene képeznie. Térítéses vizsgálatként sok helyen felajánlják a pácienseknek ezt a lehetőséget. A HPV szűrés végezhető egyéb bőr-nyálka felszínről is, így például a végbélnyílásból, a hímvesszőről, szájüregből vagy a szeméremtestről. Ilyen vizsgálatra leginkább akkor kerül sor, amikor a HPV betegségben szenvedő páciens tünetmentes szexuális partneréről szeretnénk kideríteni, hogy megfertőződött-e HPV vírussal. A HPV szűrésre a szexuális életet élő pár mindkét tagjának érdemes elmennie, lehetőleg még az együttlét előtt.

A HPV vírus hallatán az emberek többsége a méhnyakrákra gondol, mivel a HPV vírusnak ez a nőket érintő legdrámaibb következménye. Az erősebbik nem, tehát a férfiak kevésbé veszélyeztetettek, ők elsősorban a vírus közvetítésében játszanak szerepet. Viszont a férfiaknak sem szabad nyugodtan hátra dőlni, mivel az ő esetükben is kialakulhat daganatos betegség a fertőzés miatt, még pedig a végbélben. Ha szeretne bővebben tájékozódni a HPV szűrés kapcsán vagy időpontot kérni szűrésre, akkor érdemes ellátogatni a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol minden fontos információt megtalál egy helyen, beleértve az elérhetőséget is!