A közvetített vagy a kölcsönzött munkaerőt érdemes választani?

A vállalatok életében a fluktuáció megszokott, természetes folyamat, azonban a munkaerő pótlása komoly energiát, pénzt és időt követel meg. Ha munkaerő-problémával küzd, akkor érdemes humánerőforrással foglalkozó cég segítségét kérni, hiszen így rengeteg terhet vehet le saját és a vállalat válláról.

Munkaerő kölcsönzése vagy munkaerő közvetítése – merül fel gyakran a kérdés, ezért érdemes a két fogalmat tisztába tenni. A munkaerő kölcsönzés esetében a munkavállaló már a HR szolgáltató állományában van. A munkaszerződés ekkor a munkavállaló és a HR szolgáltató között jön létre. Így a járulékok és a munkabér kifizetése a vállalat számára költségként jelentkezik, amit a kölcsönzési díjjal egyetemben a HR cégnek fizet ki. Az adminisztratív és pénzügyi terheket a HR szolgáltató fizeti meg. A munkaerő-kölcsönzés többek közt abban az esetben kiváló választás, ha a saját állományba valamilyen okból kifolyólag nem tud a vállalat új munkaerőt felvenni. Ez lehet tartós helyettesítés, létszámstop, idénymunka vagy egyéb ok. Ezenkívül akkor is jó megoldás lehet a munkaerő-kölcsönzés, ha a vállalat nem rendelkezik kellő munkaügyi csapattal, akik az adminisztrációs feladatokat el tudják látni.

A munkaerő-közvetítés a másik lehetőség. Ekkor a HR cég végzi el a toborzási feladatot, méghozzá a vállalat nevében. Ezáltal biztosítva, hogy a munkát a megfelelő személyi állomány végezze el. Ebben az esetben a vállalat az új munkaerővel köti meg a munkaszerződést, emellett a vállalatot terhelik a pénzügyi és adminisztratív terhek is. A munkaerő-közvetítés akkor lehet jó választás, ha saját állományába szeretne munkaerőt felvenni, azonban a munkaerő-toborzással járó terheket nem tudja vállalni. Bővebb információkért célszerű ellátogatni a partner.jobtain.hu weboldalra!