A kúttisztítás szakértelmet és megfelelő felszerelést igényel

A kúttisztításhoz speciális eszközökre, gépekre és munkaruhára van szükség, ami általában nincs otthon elfekvőben a háznál, illetve nem tudhatjuk, hogy mi vár minket a mélyben, ezért nem érdemes hozzáértés, tapasztalat és felszerelés nélkül leereszkedni a kútba, hogy saját kezűleg tisztítsuk ki azt, hanem ajánlott szakértők segítségét igénybe venni.

A kúttisztítás veszélyes, ezért szakértelmet igénylő feladat. Egyrészt nem valószínű, hogy olyan nagy létrával rendelkezünk, mint amilyen mély a kút, és a létra ráadásul az iszapban tovább süllyedhet. Ha a létra helyett kötelet választunk, akkor a nem megfelelő kötél elszakadhat, és csúnyán megüthetjük magunkat a mélybe zuhanva. Másrészt pedig nem tudhatjuk, hogy milyen vastag iszap van a kút alján, mert ha eléri az 1-2 métert, akkor abba technikai felszerelés nélkül bele is fulladhatunk, továbbá az is lehetséges, hogy a mélyben nincs elegendő oxigén, ami szintén veszélyes lehet.

Tegyük fel, hogy van megfelelő eszközünk a leereszkedéshez, van lent elegendő oxigén, és az iszap csak néhány tíz centiméter. Lehetőségünk van lapát és vödör segítségével kimeregetni az iszapot, azonban ennek is vannak veszélyei, mivel leszakadhat a vödör füle, ha nincs rajta plusz biztosítás, és a 10-15 literes iszappal megpakolt vödör 4-5 méterről a fejünkre zuhanva halálos lehet. Emellett megtörténhet, hogy felgyülemlik a mélyben a széndioxid, amit megfelelő mérőműszer használata nélkül észre sem veszünk, és megfulladhatunk.

Mindezeknek természetesen nem feltétlenül kell megtörténniük, és régen is tisztítottak kutat házilag, csak érdemes átgondolni a lehetséges veszélyeket, mielőtt még nekiveselkednénk a munkálatoknak. Ha profi kúttisztítást szeretnénk, válasszuk a Kúttisztító Vállalat segítségét, akiket a kuttisztitovallalat.hu oldalon érhetünk el.