A magnéziumhiány tünetei

Ahhoz, hogy az emberi szervezet egészségesen működhessen, szüksége van a megfelelő mennyiségű vitaminokra és ásványi anyagokra, mint például magnéziumra.

A magnéziumhiány hosszú távon nagyon veszélyes lehet. A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A magnézium részt vesz az idegrendszer sejtjeinek működésében és fogak és csontok felépítésében. A magnéziumhiánynak többféle oka is lehet, mint például a helytelen táplálkozás, vagy a bélbetegségek. Több tényezőtől is függ, hogy kinek mennyi magnéziumra van szüksége. Ilyenek például az életkor, nem, hogy egy nő várandós-e, stb. Az egyik leggyakoribb jele a magnéziumhiánynak az izmok időszakos görcsös összerándulása. Ez azért van, mert a magnéziumnak nagy szerepe van az izmok megfelelő működésében, mivel befolyásolja a szervezet kalcium és kálium felhasználását.

Gyakori tünet a hangulatingadozás, nyugtalanság, idegesség, stressz és az alvási zavarok is. Egy enyhe magnéziumhiány is okozhat fáradékonyságot, levertséget, fizikai erőtlenséget és általános rosszullétet. A magnéziumhiány előidézhet szívritmuszavart, mivel a magnéziumnak nagy szerepe van a szívizmok működésében. A magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszhat. A szervezetben lévő magnézium legnagyobb része a csontokban található és annak hiánya fog- és csontproblémákhoz vezethet, hosszú távon pedig akár csontritkuláshoz is. A hormonzavarok kialakulását is nagyban befolyásolja. A férfiaknál tesztoszteronhiányt, a nőknél túlzott tesztoszterontermelődést okozhat.

Fontos tehát, hogy odafigyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot vigyünk be a szervezetünkbe. A fent felsorolt tünetek jelentkezése esetén, ajánlatos megfelelő mértékű magnézium táplálékkiegészítőt fogyasztani.