A magyar autók átlagéletkora majdnem 14 év

Egészen sokkoló adatot hozott tett közzé a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet: a magyar autópark életkora átlagban 13,9 év. A kutatást a Robert Bosch Kft. támogatta és azt is tartalmazza, hogy ez a szám 0,7 évvel nagyobb a két évvel ezelőttinél, valamint az átlagéletkor tizenegy éve folyamatosan egyre csak emelkedik.

Forduljon hozzánk bizalommal és itt többet tudhat meg majd a magyar autók átlagéletkoráról. Hogy mi lehet a magas átlagéletkor oka? A felmérés szerint ez  a magas szám még mindig a 2008-as gazdasági világválságnak köszönhető. Az akkori években alig vásároltak új autókat, ennek a következményeit mutatja a statisztika is. Látható már a javulás, de végtelenül lassú: az utóbbi négy évben  már nem lehetett panasz az új autók piacára, hiszen szép számban fogytak az új autók is. Szintén látható az emelkedés az új autók forgalomba helyezésének adataiban: 2015-ben még csak 77 ezer kocsit regisztráltak a hatóságok, 2016-ban ez a szám már 96 ezer volt, tavaly pedig már 116 ezret mutatott ez a szám. Ha az üzembe helyezést figyeljük meg amely már magába foglalja az import használtautókat is, 272 ezer autóról beszélhetünk. Az autóhasználási szokásokra vonatkozó rész is nagyon érdekes.

Nem érdemes belemenni ennek az adatnak a részleteibe, de nyilvánvaló hogy a magyaroknak vagy nincs lehetőségük arra, hogy újra cseréljék autójukat vagy egyszerűen nem szokásuk. Ugyanez az adat egy nyugati országban teljesen más, sokkal alacsonyabb lenne. Jó hír viszont, hogy ha 14 évnél fiatalabb autót vezet, máris átlagon felülinek érezheti magát.  Más területe is volt a Medián felmérésének,  például azt i megtudták, hogy soha ennyi magyarnak nem volt még autója: a háztartások 46 százalékában találhatunk legalább egy gépkocsit. Igaz, hogy idősebb az autó a legtöbb esetben, de mégis van.