A megvalósíthatósági tanulmány és annak előnyei

Nem elég, ha egy tervet nagy precizitással és körültekintéssel elkészítünk, ugyanis annak érdekében, hogy a kidolgozott projekt elnyerje a megvalósuláshoz szükséges pályázatot, szükséges a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése.

Megvalósíthatósági tanulmány a pályázat egyik fontos eleme. Nem elég egy jól megírt pályázat a pályázati támogatás elnyerésére, mivel a megvalósíthatósági tanulmány megléte nélkül a pályázat sikerességének esélyei igencsak lecsökkennek. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének célja, hogy kiderüljön az adott projektcél vagy vállalkozási ötlet megvalósítható-e, az adott gazdasági környezetben mennyire életképes, pénzügyi szempontból megtérül-e. A megvalósíthatósági tanulmánynak a döntések előkészítésében is nagy szerepe van. Ezenkívül a megvalósíthatósági tanulmány több résztanulmányra osztható. Azt, hogy mely résztanulmány elkészítésére van szükség, az nagyban függ attól, hogy amilyen a projekt jellege. A teljesség igénye nélkül néhány résztanulmány: pénzügyi megvalósíthatósági tanulmány, technikai megvalósíthatósági tanulmány, projektmarketing tanulmány.

A megvalósíthatósági tanulmány célja, hogy megfelelő információ álljon rendelkezésre a döntéshozók számára a javasolt projektet illetően, ezenkívül a projekt megalapozottságára és életképességére is fény derül általa. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése során kettő vagy annál több a cél megvalósítására irányuló projektváltozat meghatározása és összehasonlítása történik. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése több lépést foglal magába, melynek végén nem csak a kész megvalósíthatósági tanulmány áll rendelkezésre, de a projekt kapcsán is tisztább képet kapunk.