A petrezselyem jótékony hatásai

A petrezselyem a magyar konyha egyik legkedveltebb fűszere. Nem csak azért érdemes gyakran fogyasztani, mert finomabbá teszi az ételeket, hanem azért is, mert az egészséget is támogatja. Emellett díszítőelemként is kiválóan megállja a helyét.

Petrezselyem ideális választás, ha például petrezselymes krumpli lesz a köret a vasárnapi ebédnél. De, egy igazán ízletes krumplifőzelék sem az igazi enélkül a kiváló fűszer nélkül. De, ha szeretnéd igazán esztétikussá tenni az elkészült ételeket, akkor is nagy hasznát veszed a petrezselyemnek, hiszen a zöld színének köszönhetően tökéletes választás, hogy egy kis színt csempéssz az asztalra. A petrezselyem eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik, azonban ma már mindenütt a világon elérhető. Ráadásul a múltban is előszeretettel használták, például a rómaiak legendás lakomáikat követően szívesen rágcsáltak el néhány szál petrezselymet, melynek köszönhetően meg tudták előzni az emésztési panaszokat és a leheletük is kellemesebbé vált. A petrezselyem kiváló zöldség és fűszer egyben, ugyanis szárát és leveleit is lehet fogyasztani.

A petrezselyem tele van jótékony összetevőkkel, mint például a B-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, vas, réz, C-vitamin, K-vitamin, kalcium és foszfor. Ezenkívül bőven van benne antioxidáns és flavonoid is. A petrezselyem enyhén vízhajtó hatású, így elősegíti a méregtelenítés folyamatát, mivel fokozza a hólyag és a vesék működését. Ahogy fentebb is említettük, az emésztési zavarok enyhítésére, illetve megelőzésére is jó. Enyhíti a hányingert és hozzájárul a bélgázok távozásához, tehát megakadályozható a puffadás. A petrezselyem igazán egészséges és finom, ezért bátran használd az ételekben! Akár online is megvásárolhatod a kozertplusz.hu webáruházban!