A pneumatikus megfogók kiválasztása, alkalmazása, összehasonlítása

A pneumatikus megfogó egy pick-and-place eszköz, amely sűrített levegőt használ a megfogópofák, más néven ujjak működtetésére. Ezek az ujjak az emberi ujjakhoz hasonlóan segítik a munkadarabok megfogását, megtartását és elengedését. Leggyakrabban 2 ujjuk van, működésüket tekintve lehet párhuzamos vagy egy mérettő függő adott pályán körív mentén mozgó szögmegfogó is. A feladat jellegétől és a megfogandó alkatrész tulajdonságai szerint léteznek több; 3, 4 vagy akár 5 ujjas darabok is.

A megfogókról a Next Evolution Kft. webáruházában olvashat még többet, tehát keresse fel őket, ha Önt is érdekli a megfogók témája, illetve már használja valamely gyártó termékét és összevetné más típosokkal.

Leginkább automatizált gyártási folyamatokban használják munkadarab megfogására. A munkadarabok kis tárgyaktól, például áramköri lapoktól vagy chipektől a nagy tárgyakig, például motorblokkig terjedhetnek. A megfogó a sűrítettlevegő-ellátó rendszerhez csatlakozik. Ahogy a sűrített levegőt bevezetik a hengerbe, az meghajtja a dugattyúrudat. A dugattyúrúd a megfogó ujjakhoz csatlakozik. Ahogy a légnyomás felfelé és lefelé mozgatja a dugattyút, az ujjak párhuzamosan vagy szögben nyílnak vagy záródnak. Ez a mechanizmus használható pick-and-place műveletben vagy az objektum tájolásának megváltoztatására is. A pneumatikus megfogók a megfogó ujjak mozgása, a megfogó mechanizmus és a konfigurációk alapján kategorizálhatók.

Ahogy a neve is sugallja, a párhuzamos megfogó párhuzamosan mozgatja ujjait a megfogó testéhez képest. A párhuzamos megfogó típus a leggyakrabban használt darab, mivel az egyedi megfogópofák ezekhez könnyen megtervezhetők és a felszerelésük is egyszerű, ugyanis csak egy mozgástengely van. Különféle formájú és méretű munkadarabokat is tudnak kezelni, valamint alkalmazkodnak a méretváltozásokhoz. A pneumatikus szögmegfogó sugárirányban tudja mozgatni az ujjait egy központi forgáspont körül nyitva és zárva, akár 180°-ig nyitva a fogópofákat. Az ezen kategóriába tartozó megfogókat gyakran használják olyan alkalmazásokban, ahol korlátozott hely áll rendelkezésre.

Bővebb információért és leírásért nézzen be a Next Evolution Kft. webáruházába.