A rendszerfelismerő kamerák alkalmazási területei és működése

A rendszámfelismerő kamerákat széles körben alkalmazzák nem csupán a rendszámok esetében. Leggyakrabban parkolóházakban, telephelyeken, határátkelőhelyeken, magánterületekre való belépési helyeken, illetve autópályákon és közutakon alkalmazzák ezeket a kamerákat regisztrálás és forgalomszabályozás céljával. Továbbá ellenőrzik vele az autópályákon a matricák meglétét is.

A rendszámfelismerő kamerák a már meglévő térfigyelő rendszerekhez is hozzáilleszthetőek, illetve kiegészíthetőek munkaidő-nyilvántartással is. A működésük is nagyon egyszerű. A rendszámfelismerő szoftver megkeresi a képen a rendszámtáblát, majd egy felismerő program felismeri az azon lévő jeleket és karaktereket. Egy digitális képrögzítőn tárolják a kamerák képeit, amelyek így visszanézhetőek, és utólag is megtekinthető a gépjármű típusa és tulajdonosa.

Vannak hagyományos PC alapú és kompakt rendszerek. A PC alapú rendszer digitális képpé alakítja a kamera analóg videó jelét. Egy sorompó vagy elektromos kapu segítségével kapuvezérléssel összekötve forgalomszabályozásra is alkalmas a rendszámfelismerő kamera. Segítségével eldönthetjük, hogy az adott rendszámtáblájú gépjármű beléphet-e a területre vagy sem. Egy videó rögzítővel megfigyelőrendszerré is bővíthető a rendszámfelismerő kamera rendszerünk, mely internetes kapcsolat esetén bárhonnan elérhető.

A rendszámfelismerő kamerákat lehetőleg a rendszám magasságában ajánlott elhelyezni úgy, hogy annak látószöge 30 foknál ne legyen nagyobb. A megfelelő beállítástól függ, hogy milyen képet kapunk. Mindig az adott helyszín határozza meg, hogy milyen kamera szükséges, valamint pontosan hova kell felszerelni. A lineelectronic.hu internetes oldalon megtekinthetőek az Elektronika Vonala Vagyonvédelem rendszámfelismerő kamerái, valamint elérhetőségei, így fel tudjuk venni velük a kapcsolatot, ha rendszámfelismerő kamerákra van szükségünk.