A sport coaching szerepe a sportban

A sportban elért sikereket nem csupán az edzések mennyisége határozza meg. Számos egyéb tényező közre játszik abban, hogy a sportoló a dobogó hányadik fokára tud felállni. Akár a sportolóról, edzőről, de akár a játékvezetőről vagy egy hozzátartozóról van szó, a sport coaching nagyon sokat segíthet.

Sport coaching számos területen tud segíteni a sportban. Ma már egyértelmű, hogy a sportban elért eredményeket nem lehet csupán az edzések számlájára írni, ugyanis a fizikai felkészülés mit sem ér, ha a sportoló mentálisan nem stabil, például nem hiszi el magáról, hogy képes győzni. A sport coaching az effajta problémákra is megoldást nyújt. Az önbizalomnövelésen túl a meccs vagy verseny előtti lámpaláz kezelésben is sokat nyújthat a sport coaching, hiszen igazán kellemetlen, amikor az izgulás miatt veszít a versenyző. Ha már a vesztésnél tartunk, a sport coaching az eredmény elfogadásában, feldolgozásában is segít. Nem könnyű elfogadni, ha egy verseny nem úgy sikerül, ahogy azt a versenyző szeretné. Az eredményt el kell fogadni és levonni a következtetéseket, hogy a következő versenyen minél eredményesebb helyezést tudjon elérni a versenyző.

A sport coaching a kommunikációt is elősegíti, például az edzővel, sportolóval, csapattagokkal. Ha nem működik a kommunikáció, akkor az a sportoló vagy csapat teljesítményére is rányomja a bélyeget. Komoly sportolók esetében a sport coaching bevett szokás, hiszen számos előnye van, ráadásul a karrier, életpálya tervezésben is nagy szerepe van. Egy sportolói karrier során számos változás történhet, például sérülés, edző vagy csapat váltás, esetleg a sport befejezése. Ezeket a változásokat tudni kell kezelni, méghozzá úgy, hogy az ne menjen a sportoló teljesítményének rovására. Bővebb információkért látogass el a budapestcoach.hu weboldalra!