A világ leghosszabb folyója és leírása

A Nílus a világ leghosszabb folyója. Fő forrása a Viktória-tó Közép-Afrikában. Burundi legtávolabbi patakjától 6695 km (4160 mérföld) hosszúságú. A világ két leghosszabb folyója a Földközi-tengerbe ömlő Nílus és az Atlanti-óceán déli részébe áramló Amazonas.

A világ leghosszabb folyója, vagyis annak leírása elolvasható az axa-assistance.hu weboldalon, ha többet tudna meg erről.  Loren McIntyre (USA) csak 1971-ben fedezte fel az Amazonas valódi forrását Peru déli részén, a hóval borított Andokban. Az Amazonas havas tavakkal és patakokkal kezdődik – a tényleges forrást Laguna McIntyre-nek nevezték el – amely az Apurimac-hoz konvergál. Ez csatlakozik más áramlatokhoz, hogy az Ene, a Tambo, majd az Ucayali folyóba follyon. Az Ucayali és a Marañón összefolyásától kezdve a folyót Amazonas hívják az utolsó 3700 km-re (2300 mérföldre), amikor Brazílián keresztül az Atlanti-óceánba áramlik. Az Amazonasnak több torkolata van, amelyek a tenger felé szélesednek, így a folyó pontos vége bizonytalan. Ha a Par-torkolatot (a legtávolabbi torkolatot) számoljuk, annak hossza hozzávetőlegesen 6750 km (4195 mérföld).

A dél-amerikai Amazonas folyó a világ második leghosszabb folyója, 6400 km hosszú. De ez a vízfolyása által messze a legnagyobb folyó, átlagos kibocsátása nagyobb, mint a következő hét legnagyobb folyó együttvéve. Átfolyik Brazílián, Perun, Bolívián, Kolumbián, Ecuadoron, Venezuelán és Guyanán. A Nílus folyó, 6650 km hosszú, az északkelet-afrikai országok igazi életvonala. Tizenegy ország, nevezetesen Tanzánia, Uganda, Ruanda, Burundi, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Kenya, Etiópia, Eritrea, Dél-Szudán, Szudán és Egyiptom osztja meg ennek a folyónak a vizét. Bővebb leírásért és információkért keresse fel az axa-assistance.hu-t.