A zsaluanyag megválasztásánál figyelembe kell venni a terhelhetőséget is

Az utóbbi évtizedekben a zsaluzás technikája hatalmas fejlődésen ment keresztül, az innováció pedig legfőképp a tartószerkezetek vázát alkotó anyagtípusok kibővülésében érhető tetten. Legyen szó akár kisebb, ház körüli építkezésről, vagy komolyabb kivitelezésekről, a friss beton formába öntése egy olyan kulcsmomentum, amire feltétlenül kiemelt figyelmet kell fordítani.

Ennek egyik legfontosabb lépése az ideális zsaluanyag megválasztása. Ahhoz, hogy biztosan kifogástalan eredményt érhessünk el, figyelembe kell venni a terhelhetőséget, hiszen még a minimális deformálódás is nagyon komoly következményekkel járhat, így ennek kiszámítása mindenképpen kardinális jelentőséggel bír. Az optimális zsaluanyag kellően strapabíró, ám ezzel együtt nem okoz felesleges plusz költségeket. Mivel ez egy igen összetett kérdés, nagyobb projektek esetében feltétlen kérjük ki egy tapasztalt szakember tanácsait. Egyáltalán nem mindegy ugyanis a forma, a beton mennyisége és persze az sem, épp melyik egység formájának kialakítása a cél. Tudniillik másképp kell gondolkodni alap kiöntésekor, vagy oszlopok, falak, illetve födémek kivitelezése kapcsán.

Egyszerűbb feladatok esetében a fa zsaluanyag is remek választást jelenthet. Túl azon, hogy költséghatékony, könnyű vele bánni és egyszerűen méretezhető, mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a nagymértékű nedvesség hatására eldeformálódhat. Az acél ezzel szemben erősen terhelhető, roppant ellenálló, noha aránylag nagy kiadással jár. Remek alternatíva az alumínium zsaluanyag, ami strapabírósága mellett alacsony tömegű – ezáltal kényelmesen alkalmazható -, ráadásul teljes mértékben ellenáll a korróziónak. Speciális esetekben, például tartályok formázásánál, vagy olyankor, amikor a vegyi anyagokkal szembeni védelem kardinális kérdés, az üvegszálas zsalu is szóba jöhet, ám ennek eldöntését már feltétlenül bízzuk szakértőre.