ADR oktatás mindenkinek online!

A veszélyes anyagokról való oktatás fontos szerepet játszik sok vállalkozás életében. Csapatunk tudja, hogy számos iparágban sok olyan vállalkozás van, amely napi szinten veszélyes anyagokkal foglalkozik, és még sincs meg a megfelelő képzésük.

ADR oktatás elérhető online, tehát megéri benézni hozzánk és itt mindent megtudhat az oktatás menetéről és annak fontosságáról is. A benzinkutaktól az otthoni takarítókon át az importőrökig a dolgozók gyakran veszélyes árukat kezelnek, amelyek veszélyeztethetik egészségüket és a körülöttük tartózkodók biztonságát, ha nem megfelelően és nem az előírásoknak megfelelően kezelik őket. Ezért olyan fontos a veszélyes anyagokról való oktatás. A veszélyes anyagokkal és veszélyes árukkal kapcsolatos képzés legfontosabb oka a munkavállalók egészségének és biztonságának, a munkahelyek, a tulajdonságok és a környezet biztosítása. Minden veszély saját mellékhatásokkal és károsító potenciállal rendelkezik. Míg sok ember bízik abban, hogy képesek kezelni a vegyszereket és más veszélyes anyagokat, a veszélyes anyagok kezelése nem csak a bőrrel való egyszerű érintkezés megakadályozását jelenti.

Az ADR belföldi alkalmazásáról szóló NFM rendelet szerint ezeket az 1.3-as oktatásokat hatályos bizonyítvánnyal rendelkező veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tarthatja. A hivatalos és hatályos veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadók névjegyzéke az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Közlekedési Hatóságának weblapján található meg.

ADR oktatás
ADR oktatás

Ezt az oktatást még a mentességek esetén is meg kell tartani! Az ADR 1.3 pontja előírja, hogy a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos munkakört ellátó MINDEN személyt feladatának és felelősségének megfelelően képzésben kell részesíteni. Az oktatásnak három részből kell állnia:

  1. biztonsági képzés,
  2. munkakörre (feladatra) szakosított oktatás,
  3. általános tájékoztató oktatás.

Hatósági vizsga, tanfolyam itt nem előírás. Az oktatás megtartásának körülményeit a rendelet nem szabályozza, így az elektronikus 1.3 ADR oktatás elfogadható képzési forma. A képzésről igazolást a munkáltató állítja ki! Ezt szállítás alatt a jármű személyzetének magánál kell tartania. A kiállított igazolást 5 évig meg kell őrizni és ellenőrzéskor fel kell tudni mutatni. Az oktatást ismeretfelújító képzés keretében rendszeresen – minimum 2 évenként, de legkésőbb a naptári év végéig – ki kell egészíteni az előírásokban történt változásokkal. E témában nincs hatósági tanfolyam, vizsga.

A mérgező gázok például belélegezve súlyos mellékhatásokat okozhatnak. Még akkor is, ha a munkavállaló óvatos a veszélyes anyagok vagy veszélyes áruk kezelésekor, folyamatosan ki lehet téve annak a mérgező gáznak, amely átfolyhat az anyagokon és bőrirritációt okozhat. Még akkor is, ha a hatások nem azonnal észrevehetők, az idő múlásával megjelennek a tünetek, például légzési problémák vagy rák. Veszélyes kiömlés esetén tudja-e az a személy, hogyan kell kezelni a veszélyes árukat vagy veszélyes anyagokat? A termék tisztítására vonatkozó megfelelő eljárások és veszélyes folyadékkezelési oktatás nélkül káros hatással lehet az egyénre, a közelben tartózkodókra és káros hatásokat okozhat az ingatlanra vagy a környezetre. További részleteket a munkavédelem, tűzvédelem témákról weboldalunkon böngészve talál.