Anyajegy kimetszés sebészeti úton

Az anyajegy kimetszést minden esetben bőrgyógyászati vizsgálat előzi meg, valamint a beavatkozást is különös gonddal kell elvégezni. Ennek oka, hogy az anyajegyek tartalmazzák a bőr festékanyagát, tehát a melanint termelő sejteket. Ezekből a sejtekből indul ki a rosszindulatú daganat a melanoma.

Anyajegy kimetszés fontos lépése a bőrgyógyászati vizsgálat, melynek során az is kiderülhet, hogy az orvos gyanúsnak ítéli meg az anyajegyet, tehát szerkezetében olyan változásokat lát, melyek azt jelzik, hogy fennáll a rosszindulatú elfajulásra az esély. Az anyajegy megelőző célú eltávolításával egy későbbi esetleges rosszindulatú daganatos megbetegedés kivédhető. Nem csak a melanoma veszélyét elkerülendő kerülhet eltávolításra az anyajegy, hanem esztétikai okokból is, ekkor általában a páciens maga kéri az anyajegy eltávolítását. Az anyajegyek egy része a bőr felszínéről kiemelkedik, így állandó sérüléseknek vannak kitéve. Főleg a hónaljban, inggallér alatt és az övvonalában lévő anyajegyek esetében jelentkezik fájdalom, irritáció, ami miatt indokolt eltávolításuk.

A festékes anyajegyeket sebészi kimetszés által távolítják el. A sebész helyi érzéstelenítést alkalmaz, tehát az anyajegy alá érzéstelenítőt injekcióz be. Ezt követően kimetszi az anyajegyet és összevarrja a sebet. A beavatkozás minimális fájdalommal jár. A varratok körülbelül hét-tíz napig a bőrben maradnak, ez idő alatt a felületet nem érheti víz. Varratszedést követően semmilyen teendő nincs, a heg idővel elnyeri végleges formáját. Fontos tisztában lenni vele, hogy nem igaz, hogy az anyajegyeket nem szabad levenni, mert azok elrákosodnak. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el a Belvárosi Orvosi Centrum online platformjára, a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!