Ausztrália legnépesebb városa: Sydney

Ausztrália legnépesebb települése, a közel 5 millió főt számláló Sydney városa, mely egyben Új-Dél-Wales állam fővárosa is. Sydneyt angol telepesek alapították 1788-ban. Lakossága rendkívül gyors ütemben nőtt, bevándorlók ezrei érkeztek a városba.

Sydney környékén megindult az ásványkincsek, a rengeteg arany bányászata. Később a környék gyorsan iparosodott, a huszadik század elején a népessége meghaladta az 1 millió főt. Sydney lett Ausztrália kereskedelmi, pénzügyi és kulturális központja. A huszonegyedik századra a világ egyik legfejlettebb városává, népszerű turisztikai célponttá vált. Éghajlata óceáni, azaz a tél nem túl hideg, a nyár pedig nem túl meleg, bár időnként előfordulnak szélsőséges értékek is.

Sydenyt sokan nevezik a parkok városának, rengeteg kiépített park és különféle növényzet van a városban. A legnagyobb parkok a Hyde Park és a Domain Park. Az Ausztráliába látogató turisták általában Sydneyt keresik fel, ahol rengeteg a látnivaló. A város legismertebb épületei a Sydney Tower, a Harbour Bridge és a Sydney Operaház. A település filmipari központ is egyben, itt található Amerikán kívül a Fox Entertaiment legnagyobb stúdiója. Ebben a stúdióban forgatták a Star Wars, a Mission Impossible és a Mátrix című filmeket is. A városban találhatók Ausztrália legnépszerűbb múzeumai, ahol számos neves művész alkotása tekinthető meg. Sydney kitűnő fürdőhely, partjai mentén mintegy 40 strand található.