Az anyajegyszűrés fontossága

A melanomás megbetegedések az elmúlt évtizedekben ugrásszerű növekedésnek indultak. Azt, hogy egy anyajegy ártalmatlan elváltozás vagy esetleg valami komolyabbról van szó szakember tudja megmondani.

Anyajegyszűrés minden életkorban szükséges. Célszerű bőrgyógyászhoz fordulni abban az esetben, ha azt tapasztalja, hogy valamelyik anyajegye hirtelen növekedésnek indult vagy megváltozott. Abban az esetben is forduljon orvoshoz, ha nagyon sok anyajegye van, főleg, ha a számuk meghaladja a százat. Szintén jobb bejelentkezni orvoshoz, ha a családban jellemző a melanomás megbetegedés vagy ha világos bőrrel és szemszínnel rendelkezik, hiszen ilyenkor fokozott veszélynek van kitéve. A melanomás esetek körülbelül 30%-a anyajegyekből alakul ki. Nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatokra való eljárás, ezenkívül, hogy önmagát is megvizsgálja 3 havonta, vagyis, hogy gyanús elváltozásokat keressen és ha talál, azonnal forduljon orvoshoz.

Az anyajegyszűrés során az orvos felméri, hogy a beteg milyen rizikóval rendelkezik, szóbeli konzultáció történik először. Ezek után tüzetesen átvizsgálja a páciens teljes bőrfelszínét egy speciális nagyító, az úgy nevezett dermatoszkóp segítségével. Az orvos megtekinti az anyajegyek szerkezetét, azok pigmenttartalmát, valamint szemügyre veszi, hogy van-e olyan anyajegy, ami láthatóan eltér a többitől, ez ugyanis gyakran utal egy esetleges rosszindulatú elváltozásra. Ha szükséges, javaslatot tesz az anyajegy sebészeti úton való kimetszésére, szövettani vizsgálattal kísérve. Az anyajeggyel kapcsolatban számos tévhit kering, többek közt, hogy a szolárium kevésbé veszélyes, mint a nap. Sajnos az ilyen fajta tévhitek sem segítik elő az óvatosságot.