Az eper jótékony hatásai

Az eper az egyik legnépszerűbb és talán legfinomabb gyümölcs a világon. Frissítő ízletes íze miatt fogyaszthatod önmagában, de akár süteményekben és salátákban is kiválóan megállja a helyét. A finom illattal rendelkező gyümölcs igazán ízletes és finom, ezért érdemes gyakran fogyasztani.

Eper lédús, finom gyümölcs, melyet a többség előszeretettel fogyaszt. Vannak, akik arra esküsznek, hogy cukorral fogyasztva a legfinomabb, mások viszont egészséges életmódot folytatva a zabkásájukba teszik. Az eper fogyasztás rendkívül egészséges, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Az eper kalóriatartalma nagyon alacsony, ezért a diétába is tökéletesen beilleszthető. Ráadásul édes íze miatt kevésbé fogsz a csokoládé és más édességek után vágyakozni. Az eper a gyulladáscsökkentő tápanyagok és antioxidánsok különleges kombinációját tartalmazza, így hatékonyan csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

Sokan nem is sejtik, de az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint a gyümölcsök közül, többet, mint a citrom. Ezenkívül mangán tartalma is igazán magas. Mivel az eper hamar megromlik, ezért nagyon sokáig kizárólag a gazdag emberek engedhették meg maguknak. A közlekedési hálózat fejlődésével viszont gyorsabban tudták szállítani a gyümölcsöt, így a kevésbé tehetősök számára is elérhetővé vált. Annak érdekében, hogy minél tovább elálljon a gyümölcs, érdemes hűtőszekrényben tárolni. Ha pedig vannak sérült, penészes, romlott szemek, akkor azokat érdemes eltávolítani a többi közül. A fagyasztó szekrényben akár egy évig is eláll az eper. A gyümölcs főszezonja tavasztól nyár közepéig tart, viszont az import gyümölcsnek köszönhetően jellemzően egész évben lehet kapni.