Az öntözőrendszer új szerepe

Az öntözőrendszer alapvetően egy kényelmi eszköz, amely a megalkotása után még sokáig véglegesnek látszott a funkcióját tekintve. Azonban ahogyan a világ fejlődött és új élettempó lett a társadalom dolgozó rétegének az életében, úgy tudott az öntözőrendszer egyre jobban kiteljesedni és beilleszkedni a polgár kertjébe, mint hasznos eszköz. Ma már méltán kijelenthető, hogy az öntözőrendszer a kert leghasznosabb és leghatékonyabb berendezése.

Természetesen ehhez szükséges volt az öntözőrendszereket gyártó amerikai öntözéstechnikai vállalatok kutató és fejlesztő munkálatai is. Ma tehát ez a berendezés messze túllépett a saját hatókörén és széles spektrumon kínál megoldásokat a kerttel rendelkező emberek számára. Először is és legfontosabb érvként az öntözőrendszer működésének eredményeképpen a kert rövid időn belül sokkal szebbé válhat, mint valaha.

Ennek egyszerű magyarázata az, hogy a növények szeretik a kiszámítható és pontos mennyiségekben érkező csapadékot, amihez könnyen hozzá is szoknak. Ha ez megtörténik, akkor az energiáikat nem fordítják többet a víz megtartására és beosztására, hanem teljes erejükből a növekedésre, gyarapodásra és a szépségükre koncentrálják. Lehet az a gyep, egy bokor vagy egy fa. Így fog viselkedni, amivel a kertet fogja egyenként is és összhatásában szépíteni. Továbbá ezek a növények az egészségüknél fogva sokkal ellenállóbbak lesznek.

Automata öntözőrendszer
Automata öntözőrendszer

Az öntözőrendszer képes erre, sőt bizony úgy képes minderre, hogy közben a lehető legkevesebb ráfordított vízzel oldja meg ezt a fenntarthatóság jegyében. A speciálisan kialakított szórófejeinek köszönhetően tökéletes egyenletességgel képes megöntözni a gyepet, ami ez által tökéletesen egyöntetűen zöld, tömött szerkezetű, és esztétikus lesz. Nem alakulnak ki zsombékosodásak vagy színegyenetlenségek.

A víztakarékos öntözés megvalósításához leginkább az embertől függetlenül induló képessége járul hozzá, hiszen azokban az időpontokban a legoptimálisabb az öntözés, amikor mi emberek jellemzően alszunk. Számos előnyei közül az öntözőrendszer olyan hatásokat tud kifejteni a kertekben, ami számunkra embereknek is kívánatos az egészségünkre nézve. Ilyen a polleneket és a port csökkentő képessége, vagy a magasabb páratartalom előidézése is.