Ázsia egyik legjelentősebb sivataga

A sivatag szó említésére a többség a Szaharára és Afrikára gondol, holott a világ más tájain, így például Ázsiában csodás sivatagok találhatók. Ázsia egyik legjelentősebb sivataga a Góbi, mely Mongólia déli és Kína északi részén található.

Ázsiai sivatag, amely több szempontból is különleges, ez a Góbi. A sivatag kialakulásában nagy szerepet játszott a Himalája, amely a szeleket és az esőfelhőket is képes felfogni, amely gátolja a csapadékképződést. A Góbi sivatagnak csak egészen kicsi része, mindössze három százalék homoksivatag, a többi része inkább kanyon, félsivatag, rejtett sós tavak és végtelen sziklamezők. A kietlen tájat tekintve szinte elképzelhetetlen, hogy egykor a sivatag helyén gazdag állatvilág és dús növényzet jellemezte ezt a tájat. Erre utalnak a világ legnagyobb dinoszaurusz ásatásai, az ősi települések maradványai és a több ezer éves sziklarajzok. Hiába sivatagosodott el ez a terület, ettől függetlenül a világtörténelmet meghatározó események is itt zajlottak le, például itt haladtak a selyemút karavánjai és a hunok kínai hadi útjai is itt vonultak végig.

Habár a Góbi sivatag nem épp barátságos terep, ennek ellenére a nomádok több ezer éve élnek ezen a területen, ugyanis sikeresen megtanultak alkalmazkodni a sivatag szélsőséges időjárásához. A Góbi-sivatagban élő nomádok hagyományos jurtákban élnek. Tüzelés céljára napszítta tehéntrágyát és fenyőfát használtak. A Góbi sivatagon kelt át egykor a híres utazó és felfedező Marco Polo. A Góbi sivataghoz magyar nevek is köthetők, ugyanis Vámbéry Ármin, Kőrösi Csoma Sándor és Stein Aurél is úgy vélték, hogy ez a terület volt őseink hazája. Akár a Góbi-sivataghoz látogatna, akár más tájakat fedezne fel, az utasbiztosítás megkötéséről semmiképp sem szabad elfeledkezni!