Brigifotó – esküvői fotós és rendezvény fotózás festői helyszíneken

„Fényképezni annyit jelent, mint visszatartani a lélegzetet az illékony valóság pillanatában…” Az egyik online újságnál dolgozom, és az esküvőmet terveztem, amikor megismerkedtem Jánosi Brigivel, aki esküvői fotós, és nagyon szimpatikus volt a számomra.  Az esküvőnk után is megmaradt a kapcsolat, így készítettem vele egy riportot.

– Kedves Brigi, hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással?

– Érdekelnek az emberek, az arckifejezések, amik sokszor sokkal őszintébben fejezik ki egy ember gondolatait, mint a szavai. Ezért szeretek embereket fotózni, és ezért szeretem az esküvőket, rendezvényeket és a versenyeket is fényképezni.

– Hol tanultál fotózni?

-Érettségi után Londonban éltem 5 évig, ott ismerkedtem meg  Karl Weiss fotográfussal, aki később Baján is tartott több fotóstanfolyamot.  Ekkor még egy Zenit filmes géppel fotóztam…  majd beleszerettem a Canon gépekbe.

A 2010-es évektől kezdődően Budapesten végeztem el több, kimondottan portré és esküvő fotós képzést.

Néhány számomra fontos fotóművész akiktől sokat tanultam: Kanovits Gábor, Fekete Csaba, Szalai Mona, Jaksa Tímea és Szipli Tamás

  • Mit jelent a mottód? Miért ezt választottad?
  • Az idézet Henri Cartier-Bresson-tól származik. A tőle származó gondolat teljes egészében így hangzik:
    „Fényképezni annyit jelent, mint visszatartani a lélegzetet, amikor az illékony valóság pillanatában minden képességünk egyesül. Akkor a fej, a szem, a szív is ugyanazért működik. A fényképezés egyfajta kiáltás, de nem azért, hogy eredetiséget bizonyítsunk. A fényképezés az élet egyik formája.”

Teljes mértékben egyetértek vele, mert számomra a fényképezés a pillanat megörökítését jelenti, anélkül, hogy beleavatkoznánk az eseményekbe. Ez a cél egy esküvőn, a szertartásokon, a táncon. Hagyom, hogy az emberek belefeledkezzenek a pillanatba, kérem is őket, hogy ne rám figyeljenek, hanem egymásra. Ekkor tudom igazán megörökíteni, képekkel bemutatni, hogy az érzéseiket egymás iránt.
A kreatív fotózás persze teljesen más. Ott a lehető legjobbat szeretném kihozni a párosból, megmutatni egy-két intim pillanatot közöttük, kicsit beállítva őket de mégis természetesnek tűnő módon.

– Nem fásulsz el a sok esküvő és lakodalom után?

– Dehogy! Egy férfi és nő szerelmének a beteljesülése, az esküvő, a boldogító igen kimondásának a meghitt pillanata egy olyan életre szóló nap, amit művészi módon megörökíteni hatalmas felelősség és bizalom kérdése. Itt nem lehet rontani, mert ezek a pillanatok nem ismétlődnek meg senki életében. Számomra is mámorítóan boldog és felemelő érzés, ha a kreatív és művészi esküvői fotóimmal megörökíthetem a menyasszony esküvői előkészületeit, a kikérőt, a szertartás(oka)t és a lakodalmat.

– Mire kell különösen figyelni egy esküvő tervezésekor?

Soha nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy a kreatív fotózásra is tervezzenek, szánjanak legalább két órát a párok, mert több helyszínen is szeretek esküvői fotókat készíteni.

–          Miben nyújt többet egy profi fotós az amatőrhöz képest?

–          Egy profi Canon tükörreflexes fényképezőgéppel még sötétben is nagyon szép képeket tudok készíteni, például templomban vagy színházban, ahol mobillal vagy egy átlagos kompakt géppel nem lehet szép, minőségi fotókat készíteni. Persze hiába a legjobb gép, ha valaki nem látja és nem tudja elkapni a nagybetűs PILLANATOT, a meghittséget, a szerelmet, az érzést.

Ehhez kell a gyakorlott szem és sok tapasztalat. Tudni, hogy mikor legyek szinte láthatatlan háttérből fotózva és mikor menjek közelebb.

Valamint nagyon sok múlik az utómunkán, a képek szerkesztésén és retusálásán is

–          Külföldön is vállalsz  esküvői fotózást?

–          Igen, mivel folyékonyan beszélek angolul, sőt, sőt nagyon szép hegyvidéki vagy tengerpartii helyszíneket is tudok javasolni kastélyokkal, várakkal vagy romokkal, tavakkal sőt ha kéritek, még a szállásfoglalást is elintézem.

–          Mennyibe kerül egy profi esküvői fotózás?

Először is azt kérem az érdeklődőktől, hogy nézzék meg a http://brigifoto.hu weboldalamon vagy a https://www.facebook.com/brigifoto.baja Facebook oldalamon található képeket, fotókat és az eddigi esküvői képekből készített video slide-okat. Amennyiben ezek a képek elnyerik a pár tetszését, akkor több, különböző hosszúságú és tartalmú esküvői fotós csomagom közül választhatnak.

–          Említetted, hogy esküvő fotózáson kívül mással is foglalkozol. Megtudhatnánk, milyen fotózást vállalsz, mivel keressenek meg téged?

– Esküvői fotózáson kívül, külső helyszínen is,- szívesen vállalok családi, glamour, gyerek, baba, állat, szülinapi, névnapi, céges és rendezvényfotózást, valamint weboldal készítéshez, prospektushoz, szórólaphoz vagy névjegyhez bemutatkozó fotósorozatot is Bács-kiskun, Tolna és Baranya megyékben. Szép időben családi fotózást a szabadban is szívesen vállalok, ami lehet Budapesten, vagy Baja, Bátaszék, Szekszárd, Bonyhád, Mohács, Bácsalmás, Jánoshalma és Kalocsa belvárosában vagy környékén is.

Kollégáimmal szívesen vállalunk rendezvényfotózást, videózást is: rendezvény fotózáskor a szerkesztő kollégától a helyszínen akár azonnal meg is rendelhetők a képek.

–          Úgy tudom, egy mai fotós munkájának a nagy része a számítógép előtt történik, vagyis grafika és képszerkesztés. Ez nálad is így van?

–          Igen, említettem már, hogy az esküvői fotókkal a lakodalom után, amikor az ifjú pár nászútra megy, nekem akkor kezdődik igazán a munka.

.A fotózás művészet. Mint ilyen, értéke többek között teljességében rejlik. A digitális képalkotás megjelenésével a számítógépes utómunkálatok (hétköznapi nevén „retusálás”) a fotóművészet szerves részévé váltak. Utómunka nélküli nyers képet lelkiismeretes és igényes fotográfus nem ad ki a kezéből, így ezt én sem teszem.

De kimondottan grafikai munkát is válalok, pl. asztali vagy fali névnapos naptárat, fotókönyvet is szívesen készítek tetszőleges méretben és kivitelben, a családi, céges, intézményi vagy esküvői fotókból, amelyek később akár repi vagy ajándékozási célra is jól felhasználhatók.
Ha pedig webáruházat nyit valaki, akkor feltétlenül gondoljon arra, hogy a neten eladni, értékesíteni csak a termékekről készült szép képekkel lehet, azok nélkül egyetlen termék sem eladható.
Ehhez még segítséget is adok a Termékfotózás fortélyai című ingyenesen letölthető e-könyvemben.

  • Akad-e még valami különlegesség, meglepetés a tarsolyodban?
  • Igen, egy ajándékozási lehetőségre hívnám fel a figyelmet: Brigifotó ajándékutalványt vásárolhattok a http://virtuarium.eu/75-brigifoto-ajandekutalvany oldalon 5-10-15 ezer Ft értékben!
    Fotózáskor gondoljatok arra, hogy azok az emlékek és történések, amelyekről fotó és fotókönyv is készül, mindig veletek maradnak, és nyugdíjas korotokban majd könnyező szemekkel mutogathatjátok az unokáitoknak!