Costa Concordia: a tragédia óta népszerűbbek a tengerjáró hajók

Hiába az óriási tragédia, hiába rengeteg áldozat, sőt. Egyre többen jelentkeznek dolgozni tengerjáró luxushajókra, talán épp a hírek miatt. Miközben az olasz hatóságok továbbra is keresik egy szicíliai utas, Maria Grazia Trecarichi holttestét, aki a Costa Concordián  vesztette életét, statisztika készült arról, mennyire népszerűek a tengerjáró munkák.

Ismert, hogy a Costa Concordia tavaly januárban az esti az órákban a Tirrén-tengeren, nyugodt időben, tiszta látási viszonyok között feneklett meg. A fedélzeten 4229 személy tartózkodott. A hajó a kapitány utasítására erősen megközelítette Giglio szigetét és zátonyra futott. Eközben egy szikla hetven méteres rést vágott a hajótestbe. A hajó, amelynek nagy részét elárasztotta a víz, jobb oldalára dőlt. Annak ellenére, hogy a part kevesebb, mint száz méterre volt, harminckét ember – közöttük a hajón dolgozó magyar Fehér Sándor – az életét vesztette. A huszonegy hónapja a vízben levő hajót egyébként szeptember 17-én emelték függőleges helyzetbe, nem sokkal később egy indiai pincér holtteste került elő.

„Vállalna munkát luxushajón”? – tette fel a kérdést 100 olasz munkakereső fiatalnak a Forticia, piackutatással foglalkozó cég. Meglepő statisztika derült ki, szinte minden második ember, összesen 48 mondta azt, hogy minden további nélkül. Indoklásukban a kalandvágy és a kihívás szerepelt. Ugyanezt a felmérést végezte el 5 évvel ezelőtt is a cég. Akkor 100-ból mindössze 34-en mondták azt, hogy szívesen lenne luxushajó alkalmazottja. A Forticia szerint nemcsak az érdeklődők, hanem jelentkezők száma is megnőtt. 10 százalékkal többen adták be életrajzukat, tavaly január óta.