Dohányzóasztal, a nappali állandó bútordarabja

A legtöbb nappaliban amolyan alapfelszereltséget jelent a dohányzóasztal, akárcsak a kanapé. Mindkét bútor nagyon fontos részét képezi a nappalinak, ennek ellenére a dohányzóasztal gyakran háttérbe szorul. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a kanapé kiválasztása komoly hangsúlyt kap, míg a dohányzóasztal választásra ez nem jellemző.

Dohányzóasztal kapcsán jóval kevesebb cikket, jó tanácsot találni, mint kanapét. Úgy is mondhatjuk, hogy a dohányzóasztal a puzzle utolsó darabja, ennek kiválasztására jóval kevesebb figyelmet szentelnek az emberek. Ezzel az a probléma, hogy így nagyon nehéz megtalálni a megfelelő darabot. Ha jól akar dönteni, először is érdemes a formán elgondolkodni. A széles, hosszú, nagy méretű kanapékhoz a négyszögletű vagy ovális dohányzóasztalok passzolnak. Ezzel ellenben az igazán modern ülőgarnitúrákhoz viszont mindenképp a kerek és négyzet alakú dohányzóasztalok a legtökéletesebbek. A kerek dohányzóasztal abban az esetben is jóválasztás, ha a nappaliban sok az éles vonal, mivel így enyhíthető ezek hatása. Fontos, hogy ne utasítsa el élből a nem mindennapi dizájnt, ugyanis az ilyen dohányzóasztalok teljesen fel tudják dobni a helyiséget.

Természetesen a dohányzóasztal magassága is lényeges kérdés. A túl alacsonyhoz hajoldozni kell, míg a túl magas idétlen hatást kelt. A magasság megválasztásakor is a kanapéhoz kell viszonyítani. A legjobb, ha a dohányzóasztal pár centiméterrel alacsonyabb a kanapénál. Úgy érdemes elhelyezni a dohányzóasztalt, hogy legalább fél méter legyen közte és a kanapé között, mivel így könnyedén lehet közlekedni is köztük. Természetesen a szín és az anyag is lényeges kérdés, ezeket úgy érdemes megválasztani, hogy a dohányzóasztal harmonizáljon környezetével!