Dongák a legjobb áron!

A donga keskeny, enyhén ferde élű fa, amely hordók, tartályok, kádak és csővezetékek oldalát képezi, eredetileg kádárok készítettek. Nagy tárolótartályok és vízerőmű-fejlesztéseknél használták. Használják bizonyos lekerekített testű vagy hátú hangszerek építésénél is.

Dongák rendelhetőek igen magas minőségben a ctw.hu weboldalon, tehát nézzen szét bátran nálunk és tekintse meg donga kínálatunkat és itt megtalálhatja az árakat is. A dongákhoz jellemzően finom pórusú, szilárd és sűrűn növesztett tölgyet, esetenként más fafajtákat használnak. A dongákat nem fűrészeljük, hanem a fa természetes szálai mentén hasítjuk. Ezután sokáig kell száradniuk. A hordógyártás során gőzhajlítási eljárással íves formára hajlítják, és gumiabroncsokkal tartják össze, amelyek ma többnyire acélból készülnek. A száraz délkeleti Stájerországban az 1980-as évekig Fassbinder 6-12 oldalú kúpos tornyokba halmozták fel a dongákat, hogy a szabadban száradjanak. Alul nyitva hagytak egy szegmenst bejárati nyílásként, minden emeleten belül két deszkából készült keresztet helyeztek be, hogy egy rövid létrával emeletről emeletre feljebb lehessen kapaszkodni. A 2-4 cm vastag deszkák száradása körülbelül 2-3 év alatt történt. Manapság a dongákat többnyire légkondicionált kamrákban szárítják.

Régebben valószínűleg egyszerű sílécként is használták a használaton kívüli hordókból készült rudakat. Az alpesi országok különböző helyszínein megrendezett hordós botversenyek szórakoztató láncszemei ​​ennek a hagyománynak. A Baden-Württemberg állambeli Calw kerületében, Bad Wildbadban minden év január végén, a hóviszonyoktól függően rendezik meg a dongaversenyt, amely rendkívüli látványosság és sok nézőt vonz. Bárki részt vehet, főleg iskolások. A dongák igény esetén a Wildbad Ski Guild-től kölcsönözhetők. Amennyiben többet tudna meg a dongák összetételéről vagy rendelni szeretne nézzen be a ctw.hu weboldalra.