Dr. Majó Zoltán az SZTE online szolgáltatásáról

Az úgynevezett zöld egyetemek ranglistáján a Szegedi Tudomány Egyetem esztendőről esztendőre jobban teljesít. Az állandó előrehaladást megkönnyíti az e-Universitás egyetemi online szolgáltatás. Az SZTE újabb struktúrájának köszönhetően lehetővé vált az elektronikus világ biztosította innovációk kihasználása, éppen ezért a számtalan kényelmi funkció mellett a környezettudatosság is érvényre juthat.

Az expozé alkalmával Dr. Majó Zoltán ismertette az e-Universitas létrejött funkcióit, mely hozzájárul a régebbi, papír alapú egyetem leváltásához és az újabb, elektronikus világ felépítésének ad teret. Magyarországon példátlan formában jött létre az online tanévnyitó. Megszületett egy virtuális sajtószoba, és a CooSpace tanulási rendszer is. A vezeték nélküli internet elérését az SZTE hallgatók és oktatók számára az EDUROOM szolgáltatja. Az online rendszerben a blogok és a kurzusok digitalizált változatai is helyet kaptak, mint a Szabadegyetem és a Mindentudás egyeteme.

A MODULO jóvoltából az elektronikus igazolások is elérhetővé váltak. Dr. Majó Zoltán beszédében arra is kitért, hogy a tanuláshoz hozzájáruló elektronikus könyvtári kölcsönzésen kívül az online vizsgázás sem lehetetlen már. Kétséget kizáróan az egyetemi portál és az SZTE-info kiemelkedő szerepet foglal el a felsőoktatási információáramlásban. Általuk ugyanis a felsőoktatásban található minden résztvevő pontosan és egyidejűleg gyorsan is tájékoztatható. Az előadás során Dr. Majó Zoltán kiemelte az intézményi tartalom fejlesztésének fontosságát, mely által több és részletesebb információ birtokába juthatunk.

Ezenkívül alkalom adódik egyebek mellett betekintést nyerni az oktatók publikációiba, kutatási területeikbe, elért eredményeikbe, tudományos önéletrajzaikba, valamint az előadásaik helyszíne is könnyen elérhetővé vált. Az e-Universitas, a nyilvános tartalomfejlesztés jóvoltából, olyan lehetőségekkel gyarapodhat, mint a Youtube-ra feltöltött oktatási anyagok és előadások.

Forrás: http://www.etr.hu/hu/2543/A_Szegedi_Tudomanyegyetem_e_Universitas_koncepcioja._.___Majo_Zoltan__SZTE.page