Dr. Majó Zoltán előadása a 2010-2012-es egyetemi költségvetéséről és gazdálkodásáról

Dr. Majó Zoltán az SZTE gazdálkodásának 2010 és 2012 közötti időszakáról tartott előadásában elmondta, hogy a felsőoktatásban 10 éves ciklusokban fellépnek bizonyos válságjellegű problémák.

Megbízásának elején az egyetem stabilan működött, egyensúlyban volt a költségvetés köszönhetően a közel 20 milliárd forintos költségvetési támogatásnak, a klinikának és a saját bevételi forrásokat, mint például a bérleti díjak, kutatási források, pályázatok. 2012-re a 20 milliárdos költségvetési támogatás 16,6 milliárdra csökkent. Az SZTE gazdálkodása ennek következtében alapvetően átalakult. Dr. Majó Zoltán arra is kitért, hogy az SZTE 2010-ig jelentős kincstári értékpapír állománnyal rendelkezett, de időközben ezeket a tartalékokat is kénytelen felélni, mivel az az uniós pályázatok kivitelezéséhez milliárdos önrészekre van szükség.

Mindezek mellett az SZTE-en milliárdos nagyságrendű hatékonyságnövelés volt a spórolásnak, valamint az átgondolt és megfontolt kiadásoknak köszönhetően. Tehát az egyetem igyekszik kompenzálni a forráskivonást. Dicséretes továbbá, hogy az SZTE-nek van ma Magyarországon a legnagyobb naperőmű parkja, mellyel bevételre is szert tehet. Maga a forráskivonás négyféle problémát okoz az egyetem számára. Jelen van a likviditási és fizetőképességi válság, az egészségügyi alrendszer finanszírozásának nehézsége, az uniós pályázatok terhe és az állami finanszírozás alakulása.

Dr. Majó Zoltán bemutatta, hogy az SZTE éves költségvetési támogatása 12.434.300 Ft, amelyből 1.090.000 Ft a közoktatási intézményekhez kerül, 2.960.000 Ft hallgatói ösztöndíjakra megy el, 4.200.000 Ft azonnal a NAV-hoz kerül bérek és járulékok formájában. 4.174.300 Ft marad az SZTE nettó költségvetési támogatására, mellyel mint állami egyetem gazdálkodhat. Gyakran megtörténik, hogy milliárdos nem várt kiadást kell kifizetniük, ami tovább nehezíti a helyzetet. Az egyetem ígéretet kapott, hogy plusz 2,2-2,4 milliárd támogatást fog kapni, de ezzel együtt is csak akkora költségvetéssel számolhat, mint 10 évvel ezelőtt. Dr. Majó Zoltán azzal zárta előadását, hogy a problémák 20 éve is megoldódtak, és az egyetem immunrendszere rendben van, tehát még sokáig bírni fogja a nehézségeket.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=hidsE8_RnJg