Dr. Zsuffa Ákos a felnőttképzésről!

Azok, akiket megkérdeztek a felnőttképzési kutatásban nagyrészt úgy gondolták, hogy a felnőttképzés rugalmasabb szabályozása nagyobb ösztönzést jelent a gazdasági szereplőknek alkalmazottaik továbbképzésére, valamint támogatására.

Dr. Zsuffa Ákos a Felnőttképzők Szövetségének elnöke egyetért azzal, hogy az internet a felnőttek képzésében és tanításában igazán előnyös lehet. A szervezet  a cégekhez hasonlóan az önálló felnőttképzési jogszabály megteremtését szeretné előtérbe helyezni a közeljövőben. Bővebben erről az ado.hu weboldalon olvashat. Az egyesület szerint a vállalkozók felnőttképzésre szívesen költenének, valamint  a versenyképesség és a versenyelőny növelésére is többet szánnának; a hatékonyság és a technológiai változások javítására, valamint az alkalmazottak megtartására is nagyobb hangsúlyt fektetnének. A válaszadók fele saját képzési gyakorlatát tudatos, tervezett folyamatként értékelte. Ezt jelzi az a tény, hogy ezek jelentős része képzési együttműködést alakított ki oktatási intézményekkel, képzési szakértő szolgáltatókkal, akkreditált oktatási és képzési társaságokkal, és sokuknak saját tanterve és mentori rendszere van Zsuffa Ákos elmondása szerint.

Hozzátették, hogy ugyanakkor a vállalkozók lerövidítik a képzési időt és inkább támaszkodnak a digitális tanulási lehetőségekre, ami a modern, mai világban nem is csoda. A munkaadók a visszajelzések alapján a fizikai munkát végzőknél előnyben részesítik a pontosságot, precizitást, a terhelhetőséget és az önálló munkavégzést is. Az idegennyelvű kommunikáció, illetve a digitális tartalmak létrehozása úgy tűnik kevésbé hasznos, de azért ezekre is érdemes odafigyelni. Erről és más témákról is többet tudhat meg az ado.hu weboldalon tehát érdemes benézni ide.