Dr. Zsuffa Ákos arra figyelmeztet, hamarosan több millió dolgozó élete változhat

Zsuffa Ákos úgy véli, hogy a magyarországi felnőttképzés rendszerében a szakpolitika részéről fontos lenne egy olyan új stratégia kialakítása, mint a Szakképzés 4.0. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, véleményét bővebben is kifejtette a Világgazdaságnak.

Dr. Zsuffa Ákos érdekes adatra hívta fel a figyelmet. Szerinte 2030-ig az Európai Unióban száz millió felnőttet kell újra képezni. Mindez az Európai Bizottság által szervezett munkaerőpiaci konferencián hangzott el. Az adat azt jelenti, hogy minden negyedik embert újra kellene képezni. Mindez hazánkat is érinti, így Magyarországon körülbelül két-két és fél millió felnőttet kell át- vagy tovább képezni. A huszonegyedik századi munkaerőpiac kapcsán egyre többször hallani olyan szavakat, mint mesterséges intelligencia, automatizáció, digitális átalakulás, ipar 4.0., humánerőforrás-megoldások rendszere. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a változásokat a képzések nem képesek érdemben követni. Dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke azt is elárulta, hogy az Európai Bizottság és többek közt a Price­wa­ter­houseCoopers (PwC) által szer­vezett brüsszeli konferencián az is elhangzott, hogy a munkahelyek közel fele az automatizáció miatt komoly változásokkal kell szembe nézzen.

Zsuffa Ákos ugyanakkor kiemelte, hogy a nagy számú munkavállaló át- vagy továbbképzéséhez a digitális tananyag nyújthat nagy segítséget. A betanított munkásoktól kezdve a technikusokon és a szakképesített dolgozókon át a diplomásokig több millió munkavállaló továbbképzése nagy feladat, melyhez fontos, hogy a tagállamok megfelelő képzési és finanszírozási modellt alakítsanak ki. Ezenkívül megoldást kell találni a több milliónyi munkavállaló továbbképzésére, melyre a digitális oktatás jelentheti a megoldást.