Endokrinológia szakrendelés a Belvárosi Orvosi Centrumban

Az endokrinológia jelentése hormontan, a hormonok tudománya. Az endokrinológia a belgyógyászat egyik szakterülete, mely a belső elválasztású mirigyek, mint például a mellékvese, pajzsmirigy, petefészek működésének élettanával és betegségeivel foglalkozik.

Endokrinológia szakrendelés a Belvárosi Orvosi Centrumban megbízható, szakértő orvosokkal. A hormonokról tudni kell, hogy speciális kémiai anyagok, amiket a belső elválasztású szervek termelnek és a véráramban eljutnak a test bármely pontjára, ahol ki tudják fejteni hatásukat. Az emberi szervezet megfelelő működéséért a neurohormonális rendszer a felelős. A hormon rendszer, más néven endokrin rendszer termeli azokat a hormonokat, amik biztosítják az információáramlást bizonyos szervek között. A belső elválasztású mirigyek feladata még, hogy a belső és külső környezet változó igényeire felkészítsék a testet, hogy az alkalmazkodni tudjon. Az előbb említettekből kikövetkeztethető, hogy az endokrinológus szakorvos a szervezet hormonháztartásával foglalkozik. Ha a szervezetben megbillen az egyensúly, akkor a megbetegedett belső elválasztású mirigyek működését optimalizálja.

Az endokrinológust megéri felkeresni, ha álmatlansággal küzd, akár 8-10 órát követően is, a koleszterinszintben hirtelen beállt változás kapcsán, bőr- és hajproblémák kapcsán, menstruációs zavarok, valamint gyakori hangulatingadozás esetén. Az endokrinológián a beteget alaposan kikérdezik panaszait illetően, majd az orvos laborvizsgálatot kér, aminek eredményét kiértékelik, majd, ha szükséges további vizsgálatokra küldi a beteget, nőgyógyászhoz vagy belgyógyászhoz. Bővebb információk a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon.