Energetikai tanúsítvány készítés – Mit érdemes tudni róla?

Az energetikai tanúsítvány igen hasznos, amiből számos információ kiderül. Na, meg persze kötelező is, így mindenképp meg kell csináltatni. Na, de lássuk bővebben, hogy mit is érdemes tudni róla!

Energetikai tanúsítvány készítés szakember által történik, bár valószínűleg ezzel semmi újat nem mondtunk el. Na, de miért is van erre szükség? Az Európai Unió kiemelten foglalkozik a közintézmények, lakások energiahatékonyságával, így minden tagország számára kötelezővé tette az energetikai tanúsítvány bevezetését. Az energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva tíz évig érvényes, abban az esetben, ha közben az ingatlan nem kerül átalakításra vagy korszerűsítésre. Persze, az is lényeges szempont, hogy szigorodnak-e az energetikai tanúsítványról szóló rendeletek. Az energetikai tanúsítvány mindössze néhány nap alatt elkészül. Persze, ez függ attól is, hogy a készítők mennyire leterheltek, valamint mekkora ingatlanról van szó.

Az energetikai tanúsítvány elkészítésének első lépése a helyszíni szemle megejtése. Ezután irodai keretek közt, számítógéppel történik az energetikai tanúsítvány elkészítése. Na, de mi történik abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy nem veszünk tudomást erről a rendeletről, vagy csak elfeledkezünk róla? Konkrét jogszabályi szankció nincs ilyen esetekre, azonban a 176/2008 kormány rendelet kimondja, hogy az adásvételi szerződésben fel kell tüntetni a bérlő vagy vevő nyilatkozatát a tanúsítvány átvételéről. Egy szóval az ingatlan eladásához szükség van az energetikai tanúsítványra. Az energetikai tanúsítvány azért is hasznos, mert ennek segítségével a vevő új információkhoz juthat az általa megvásárolt ingatlan állapotát illetően.