Építkezések során elengedhetetlen a duzzadószalag használata

Legyen szó magas, vagy épp mélyépítésről, hosszú távon szinte minden esetben a nedvesség jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Természetesen megfelelő alapozással, illetve már magának a helyszínnek a kiválasztásával is sokat tehetünk ennek elkerüléséért, ám ez önmagában nem mindig elégséges. Szerencsére létezik egy könnyen applikálható, egyszerű megoldás a problémára.

Ez pedig nem más, mint a duzzadószalag. A talajvíz komoly károkat képes előidézni, ráadásul ez gyakorta csak szivárgás formájában történik, amit nem is egyszerű idejében észlelni. A kivitelezési folyamatok során még a legnagyobb precizitás ellenére is keletkeznek illesztési hiányosságok, úgynevezett munkahézagok. A duzzadószalag ezeket a réseket tömíti el, méghozzá egy igen egyszerű elv alapján. Ugyanis amint jelentősebb mennyiségű nedvesség éri – annak ellenére, hogy anyaga nem nedvszívó -, megduzzad, így elzárja a víz útját. Annak érdekében, hogy az eső ezt a hatást ne idézze elő, felületét általában egy olyan anyaggal vonják be, ami késlelteti a duzzadást.

Alkalmazása rendkívül egyszerű. A duzzadószalag ugyanakkor csak megfelelő rögzítés esetén lehet kellően hatékony. Erre kétféle módszer is a rendelkezésünkre áll, hogy melyik a célravezetőbb, azt általában a kivitelezés sajátossága dönti el. A duzzadószalag speciális ragasztóval is fixálható, itt azonban nagyon kell figyelni a kötési időre, illetve arra is, hogy ne maradjanak idegen anyagok, szennyeződések a felületen. Gyakorta emiatt a mechanikai rögzítés az egyszerűbben kivitelezhető. Ekkor egy leszorítóval – ami a legtöbbször egy megfelelő sűrűségű rács – történik meg az odaerősítés. Ennél a metódusnál csupán arra kell nagy hangsúlyt fektetni, hogy elegendő takarást biztosítsunk minden oldalról, így ugyanis elkerülhetjük a térfogatnövekedés okozta repedéseket.