Ezeket a feladatokat látja el a robbanásbiztos berendezés kezelője

Bizonyos speciális munkakörök nem csak jóval nagyobb odafigyelést igényelnek, de kizárólag olyanok számára jelentenek megfelelő karrierválasztási alternatívát, akik a rendelkeznek a megfelelő kompetenciákkal. Ilyenek például a monoton feladatokkal járó állások, de ide kell sorolnunk azokat a területeket is, ahol veszélyes körülmények közt kell helytállni.

Utóbbira kiváló példát jelent a robbanásbiztos berendezés kezelője. Laikusként talán nem is gondolnánk, ám számtalan olyan létesítmény van, ahol annak ellenére is magas a kockázata a robbanásnak, hogy alapvetően nem kifejezett robbanóanyagokkal végzik a tevékenységeket. Ilyen például a gyógyszeripar, vagy épp az olajfinomítás egyes folyamatai, de ide sorolható a gépipar bizonyos ágazatai is. A legnagyobb rizikót ezeken a helyeken a levegőben lévő veszélyes anyagok magas koncentrációja okozhatja, ezért a robbanásbiztos berendezés kezelője elsősorban ennek a vizsgálatával kezdi meg a munkát. Az ekkor kapott értékek alapján aztán már jóval egyszerűbb eldönteni, milyen óvintézkedésekre van szükség.

Ezt követően a robbanásbiztos berendezés kezelője igen változatos feladatokat hajt végre, így aki kifejezetten szereti a sokszínű munkaköröket, annak ez a szakma remek választást jelenthet. Ráadásul a tennivalók nagy része gyakorlati, így attól sem kell tartani, miszerint a rengeteg papírmunka elveszi az időnk nagy részét. Elemzések, illetve karbantartások esetén természetesen a robbanásbiztos berendezés kezelője is részletes dokumentációt készít, ám ez a munkaidő kisebb részét fedi csak le. Sokkal jellemzőbb, hogy a veszélyes környezetben lévő gépészeti berendezéseket kell létesíteni, karbantartani, javítani, vagy épp a hirtelen fellépő hibákat elhárítani. Ebből is jól látszik, miszerint ez az ágazat szakirányú iskolai végzettséget követel.