Fejlesztő játék gyerekeknek

A játékok nélkülözhetetlen elemét képezik a különböző tanulási folyamatoknak. A minőségi fejlesztő játékoknak hatalmas szerepük van abban, milyen felnőtté válik a gyermek; az életkorának első évei a világ megismerésével és a készségek fejlesztésével telik, nem mindegy tehát, ezt milyen módon teszi.

A fejlesztő játék elősegíti a gondolkodási képességek fejlesztését. Ennek köszönhetően a gyermek gyorsabban fejlődhet, kreatívabbá és intelligensebbé válhat, illetve az iskolában is jobb eredményeket mutathat fel.

A családok életvitele és életmódja megváltozott és ezt minden szülőnek szem előtt kell tartania. A mai szülők gyermekkorukban még kevesebb játékkal rendelkeztek, de azok minőségibb időtöltést nyújtottak. Akkoriban a szülők általában több időt töltöttek a gyermekeikkel és több idő jutott a közös játékra is.

Ma már az elvesztegetett időt valahogyan pótolni kell; a szülők később érnek haza a munkahelyükről, az otthon töltött órák alatt is számos kötelességüknek kell eleget tegyenek és még a háztartást is vezetniük kell. Rossz ezt kimondani, de kevesebb minőségi együtt töltött időre jut lehetőség a kisgyermekekkel. A gyermekek még több időt töltenek egyedül, ezért cseppet sem mellékes, hogy milyen játékokkal játszanak.

A probléma forrása abból ered, hogy a digitális világban a gyermekek képzelőereje nincs munkára fogva. Amikor egy kisgyermek leül a tévé elé, minden információt készen kap, semmit nem kell elképzelnie, a fantáziája és a kreativitása pedig ellustul. A problémára szerencsére megoldást jelentenek a fejlesztő játékok. Ezek nem csak a gyermekek fantáziáját, hanem a logikáját is próbára teszik. A kicsik játék közben képesek fejlődni; nincs szükség unszolásra és erőszakos „most pedig csinálod” mondatokra. A gyermekek élvezik a tanulást, csupán megfelelő eszközöket kell biztosítanunk a számukra.