Franciaországban már havazik!

Dél-Franciaoszágban leesett az első hó, ami már egyértelmű jelzés a sízés szerelmeseinek, hogy ideje előkészíteni a síléceket és a többi felszerelést.

A mostani időjárás cseppet sem azt a fajta téli hóesést hozta el, amit annyira várunk – tudósít a francia-sieles.hu portál. A francia síelés szerelmeseinek még nem érdemes útra kelniük, de hamarosan egybefüggő hótakaróra lehet számítani.

A sípályák üzemeltetői általában a sok éves átlag alapján határozzák meg, melyik hónap melyik felében várható a síszezon kezdete. Számos osztrák pályán októberben már megfelelő körülmények szoktak megteremtődni, aminek a magyar sízők is igazán örülhetnek, hiszen még mindig az osztrák pályákra járunk a legszívesebben.

Nem egyszer előfordult, hogy az októberi hosszú hétvégét sokan a sízésre használták ki, de erre a legtöbb osztrák pályán erre még nincs lehetőség. A szlovák pályák általában csak később tudják fogadni az első vendégeket; általában a Nyugat-Tátra és a Chopok pályái nyitnak elsőként, de ha ezekben elegendő mennyiségű friss hó hullik, akkor nagy valószínűséggel több másik pálya is megnyitja a kapuit. A Madarasi Hargitán általában december hónap folyamán teremtődnek meg a feltételek a biztonságos és élvezetes sízéshez. Nagy könnyítést jelent az oda igyekvőknek, hogy már megfelelő minőségű aszfaltutakon juthatnak el a pályákhoz, ami az előző években nem volt adott.

Horvátországban és a magyar pályákon a szezon kezdete sokszor kiszámíthatatlan, ezért az itteni pályatulajdonosok és vendéglősök nem szívesen bocsátkoznak bele a találgatásokba. Egyes években már a november is megfelelő minőségű pályákat hozott, más években pedig az ünnepek is alig használható pályákat eredményeztek. A sízés szerelmesei számára érdemes úgy alakítaniuk a téli pihenőjüket, hogy alkalmazkodni tudjanak az időjárás változásaihoz.