Gúnárúsztatóból termálfürdő

2013-ban ünnepli megnyitásának 40. évfordulóját a Dombóvár melletti Gunarasfürdő. Az üdülőhely az elmúlt évtizedekben Tolna megye legjelentősebb turisztikai attrakciójává nőtte ki magát. A termálfürdő a közel 20 ezer állandó lakosú Dombóvár mellett, a régebben Gunaras-dűlőként emlegetett részen fekszik. A terület a nevét onnan kapta, hogy az 1900-as évek elején ez még a libák, gúnárok kedvelt úsztatóhelye volt, kisebb források ugyanis már akkor is voltak ezen a területen. A helyiek visszaemlékezése szerint a környéken élők már akkoriban is gyógyhatást tulajdonítottak a források vizének.

Végül a 60-as években végzett sikeres kutatófúrások igazolták a dombóváriak sejtéseit. 1977 óta pedig már hivatalosan is gyógyhatásúnak számít a gunarasi víz, amely elsősorban ízületi, mozgásszervi és emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvedők panaszait enyhítheti. A fürdő is óriási fejlődésen ment keresztül, hiszen kezdetben csupán két termálvízzel feltöltött betonmedence és gyermekmedence működött a területen.

Gunarasfürdő
Gunarasfürdő

A téliesítést is csak az 1970-es évek végén oldották meg. Mára viszont egy kisebb üdülőkörzet épült a gyógyfürdő köré. Maga a fürdő beltéri és kültéri gyógyvizes medencékkel, élménymedencével, óriáscsúszdával, gyerekpancsolókkal van felszerelve. A hely különlegességét adja, hogy a nyolchektáros területen elterülő termálfürdő területén egy kisebb csónakázótó is található. A vízibiciklivel is bejárható tavat egyébként mesterségesen alakították ki és a felesleges termálvízzel táplálják. Gunarasfürdő életében jelentős eseménynek számít, hogy idén a fürdő mellett egy négycsillagos hotel is megnyitotta kapuit.