Gyermekszépségversenyek – Nem az, aminek látszik!

Az emberek nagyrésze előítéletes. Különösen abban az esetben, ha gyermekszépségversenyekről van szó. Kevés olyan dolog van a világon, amit ennyi tévhit övez.

Gyermekszépségversenyek témában általában csak negatív véleményeket hallunk. A népszerű Toddlers and Tiaras műsor az amerikai szépségversenyek világát prezentálja, amit sokan ráhúznak az európai szépségversenyek világára. Holott a kettőt jóval több választja el, mint az óceán. Amerika több szempontból is a túlzások földje és ebbe a gyermekszépségversenyek is beletartoznak. Az amerikai versenyeken igyekeznek a gyerekeket minél felnőttesebbnek mutatni, mindezt magasított sarkú cipőkkel, sminkkel, póthajjal és még hosszan sorolhatnánk. Ekkor a szülők sokszor valóban gyermekeik által próbálják beteljesíteni saját beteljesületlen gyermekkori vágyaikat. Európában szerencsére nem ennyire drasztikus a helyzet, így Magyarországon sem. A hazai szépségversenyeken és az öreg kontinensen is a természetes szépséget preferálják, vagyis, ha egy gyerek sminkben és póthajjal jelenik meg, akkor azért pontlevonás jár.

Az embernek egyáltalán nincs olyan érzése, hogy egy megmérettetésen van, sokkal inkább, hogy egy vidám gyermek rendezvényen. A hazai szépségversenyek alapvetően fesztelen hangulatúak. A szünetben bohóc vagy akrobaták szórakoztatják a nagyérdeműt. A legkisebbek nem egyedül mennek fel a színpadra, hanem a szülő kíséri fel őket, így ők is oldottabbak. A hazai szépségversenyek hangulatát nagyon nehéz leírni, hiszen nehéz szavakba önteni az izgalmat, a szülő büszkeségét, amikor gyermeke a színpadra lép. A gyermekszépségversenyek világa tehát egyáltalán nem olyan torz vagy kegyetlen, mint azt sokan elsőre gondolnák.