Ha forint alapú bankbetétbe fektetnénk…

Ha forint alapú bankbetétbe fektetnénk a pénzünket, érdemes tisztában lenni ennek a megtakarítási formának a jellemzőivel. Magyarországon a bankbetét a legáltalánosabb megtakarítási lehetőség, amely gyakorlatilag minden bank kínálatában szerepel.

A pénzintézetek kétféle lejárati módot alkalmaznak a bankbetétek esetében – tudósít a jokamat.hu; az egyik az úgynevezett látra szóló betét, amely esetben napi kamatozás valósul meg, tehát a betétes bármikor hozzáférhet a pénzéhez. Ezzel szemben a fix futamidejű betétek esetében csak a futamidő lejárta után kaphatja meg a kamatot. Amennyiben a betétes valamilyen oknál fogva a futamidő lejárta előtt a betét feltörésére kényszerül, a kamat egy részéről vagy az egészéről le kell mondania. A legtöbb betéti szerződés ilyen esetekre nulla százalékos kamatot szab meg.

A forint alapú bankbetét számos előnnyel rendelkezik, ami miatt ez a megtakarítási lehetőség a mai napig vonzónak nevezhető. A legnagyobb előnye az előre kalkulálható tőkenövekmény; a bankbetét biztos megtakarítási forma, ráadásul ezt az Országos Betétbiztosítási Alap is szavatolja. A biztosíték 100 ezer eurónyi betétig érvényes.

Betéti kamatok és banki kínálatok között azonban nagyon nagy különbségek lehetnek. Rengeteg pénzintézet és bank kínál betéti lehetőségeket, ezek között pedig nem is olyan könnyű eligazodni. Önerőből nagyon nehéz lenne rendszerezni és összehasonlítani a különböző ajánlatokat, de szerencsére a jokamat.hu rendszere nagy segítségünkre van ebben. A lekötés előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a honlapon, hiszen egy átlagos és egy akciós kamat között akár több százalékos különbség is jelentkezhet. Egy ilyen különbség felfedezésével pedig súlyos tízezreket valósíthatunk meg. A pénz világában a tájékozódás szépen kamatozik.