Ha tökéletes hangfalra van szükség

A tökéletes hangfalat megtalálni nem is olyan egyszerű. Mindenekelőtt alaposan megnézzük, milyen képességekkel rendelkezik, nyilván a küldő dizájnja és az ára sem mellékes. A méret kérdése mellett sem mehetünk el, hiszen mindenekelőtt optimális választásra törekszünk, másrészről pedig el is kell férjen a kiszemelt helyen.

A hangfal kiválasztásánál mindenekelőtt a technikai paramétereket kell alaposabban szemügyre vennünk. Ha jobban megnézzük a termékeket, azt láthatjuk, hogy különböző típusok sorakoznak a boltok poncain. Mindegyik megoldásban van előnyös és hátrányos tulajdonsága, épp ezért nem mondhatjuk azt, hogy egyik vagy másik jó választást jelent, vagy épp rosszat… A széleskörűen elterjedt zárt hangdobozzal rendelkező hangfalak előnyös tulajdonságai között meg kell említeni a tiszta hangzást és a méretezési problémákkal szembeni érzéketlenséget, ugyanakkor a zárt dobozú hangfalak nagyobb igénybevétel mellett kifejezetten rosszul jelenítik meg a basszust. Emiatt gyakorlatilag azt szoktuk mondani, hogy ezek a hangfalak normál igénybevételre lettek megalkotva.

Ha úgy gondoljuk, hogy számunkra a basszus kiemelt jelentőséggel bír, az esetben érdemes előnyben részesíteni az úgynevezett basszreflex vagy a bandpass megoldásokat. Ezek esetében az erőteljes basszus is gyönyörűen szól, viszont alacsony frekvencia esetén a membrán nem viselkedik jól. A basszreflex gyakorlatilag minden célnak megfelel, a bandpass viszont csak mély hangfalnak alkalmas kisebb helyiségek hangosításához.

Ha ezek között nem találtuk meg a számunkra megfelelő megoldást, még mindig van tartalékunk, választhatjuk az úgynevezett tölcséres hangdobozzal készített hangfalat. Ez a cucc igazán komoly hangzásra képes, érdemes tenni vele egy próbát.