Hogyan maradjunk biztonságban a téli utakon?

Az őszi hónapok legvégén és a téliek elején általában drasztikusan megnő a forgalom az utakon. Ennek okai elsősorban a közelgő ünnepek, azonban nagy szerepet játszik bennük a közelgő időjárásváltozástól való félelem is. Az emberek általában a késő őszi időszakban igyekeznek elintézni mindazt, amelyet a hideg téli hónapokra való felkészülés megkövetel, és éppen ezért általában hatalmas a sürgés-forgás, még az utakon is.

Hogyan maradjunk biztonságban a téli utakon vezetés közben is? Ez a legégetőbb kérdés, amellyel foglalkoznunk kell, hogyha ilyen helyzetben találjuk magunkat. Sokat segít az, hogyha előre informálódunk azokról a szabályokról, amelyek erre vonatkoznak. Amikor így teszünk, nagyon sok fölösleges fáradságtól megkímélhetjük magunkat. Célszerű, hogyha mindezeken kívül még mások tanácsaira is hallgatunk majd, és ezek szerint próbálunk dönteni. A harmadik dolog pedig, amit meg kell figyelnünk ilyenkor, az a saját tapasztalataink által kialakított problémamegoldó képesség. Fontos, hogy mindezek szerepet játsszanak a reflexeinkben is, és mindenképpen egy olyan vezetési stílust alakítsunk ki, amely teljesen biztonságosnak nevezhető. Persze – sajnos – nem mindig az illető sofőrtől függ, hogy lesz-e baleset, vagy sem, viszont ami tőlünk telik, azt minde4nképpen meg kell tenni. Hogyha mindenkit ez a cél vezérel, akkor már csak a véletlenekre kell odafigyelni. Ezeket pedig elkerülhetjük akkor, hogyha kellőképpen koncentrálunk, főleg mostoha időjárási viszonyok között.

A mostoha időjárásban való vezetés számos veszélyt hordoz magában, ezért nagyon fontos, hogy mindenki felelősen vezessen. Az egyik alapdolog, amelyet be kell tartani, a két autó közti távolság. A KRESZ külön előírja a szigorúan betartandó távot, sőt, még külön arra az esetre is kitér, amikor havas, esetleg ködös úton kell haladni. Érdemes elolvasni ezeket, és természetesen alkalmazni is. ezeken kívül még a fényszóró folyamatos égetése is javasolt a téli utakon.