Hogyan válasszunk WC-t?

Bár elsőre talán kicsit furcsának tűnhet, hogy erre is gondot kell fordítanunk, de ha jobban belegondolunk, akkor bizony szükség van rá, hogy néhány szempontot szem előtt tartsunk, amikor WC-t vásárolunk. Nem csupán pár hétig fogjuk használni, hanem akár évtizedeken át is, így mindenképpen megéri alaposan körülnézni és tájékozódni a témában.

A WC az egyik olyan dolog a lakásunkban, melyet minden nap többször is használunk. Legtöbbször a WC-k két típusát szokás megkülönböztetni. Az egyik a mélyöblítésű, a másik pedig a sík-, illetve laposöblítésű WC. A különbség a két WC között, hogy míg a síköblítésű változatnál a kerámiánál található egy úgynevezett kis padka, a mélyöblítésűnél a bejövő víz a kerámia ferde falán folyik le.

A mélyöblítésű WC ellen szóló érv, hogy a víz visszacsapódik, mely valóban igen kellemetlen tud lenni, viszont a síköblítésű WC ellen is vannak érvek. Ezek ugyanis éppen a sík felületük miatt nem higiénikusak, hiszen a szennyeződések és a baktériumok sokkal nagyobb eséllyel megtapadnak, mint a másik típusnál. Éppen ezért a nyilvános helyekre inkább a mélyöblítésű WC-t szokták beépíteni.

Akinek azonban több fürdőszobája is van, megengedheti magának, hogy mind mélyöblítésű, mind pedig síköblítésű WC-je legyen. A gyártók többsége azonban egyértelműen a mélyöblítésű WC-k mellett teszi le a voksát a higiéniai okok miatt. A WC-nk megválasztásakor a duguláselhárításra is érdemes még gondolni.

A Duguláselhárítás XVII. kerület munkatársai is felhívják erre a figyelmet, hiszen mindenki WC-jével megtörténhet, hogy eldugul. A mélyöblítésű WC ilyen szempontból is előnyösebb, hiszen nagyobb vákuumot lehet kialakítani, így gyorsabban végeznek a duguláselhárítók. Ha duguláselhárításra lenne szüksége, látogasson el a dugulaselharitas-xvii-kerulet.hu-ra.